Libar

Multimedijski pristup nastavi

Učenje uz pomoć multimedijske podloge je obogaćeno obrazovanje koje je u nastavu ušlo zadnjih 20-ak godina. Obrazovni projekti na internetu, najvećoj komunikacijskoj mreži koju su kreirali znanstvenici, su danas nezaobilazni dio nastave.

Živimo u vrenu nastave na daljinu i sve više koristimo novu terminologiju: online učenje (online learning), e-učenje (elearning), učenje kreirano na web-u (web based learning), a u aktualno vrijeme i učenje putem mobilnog uređaja (m-learning). Postoje razne varijante učenja na daljinu (distance learning) koje se kreiraju uz pomoć tehnologije putem interneta, ali se pritom koriste razne metode i alati za prijenos znanja. Za navedeno su pripremljeni razni e-materijali za samostalno učenje, predavanja preko webinara, prijenosi predavanja i snimke preko webcasts-a, zatim e-knjige (online books), ostali web resursi i socijalne mreže. Sve metode su obogaćene različitim sadržajima koji uključuju tekst, sliku, audio, video, animaciju … Edukator na raspolaganju ima niz alata za razvoj multimedijalnih elemenata koji se ugrađuju u materijale za e-učenje. Navedeni pristup osigurava čitav niz mogućnosti za kreiranje multimedijskih projekata, a korisnicima (učenicima, polaznicima) mogućnost da se educiraju u kućama, stanovima, sobama, uredima ili školama. Korisnik organizira vlastito učenje ovisno o osobnim potrebama, mentalnoj pripremljenosti i osobnim afinitetima. Novi pristup učenju odudara od tradicionalnog jer je multimedija organizirana sve od ciljeva, izbora i dizajniranja sadržaja učenja do vrednovanja svrsishodnosti multimedijskih projekata. U ovom trenutku se razvijaju strategije učenja i poučavanja, didaktički i medijski dizajn i pitanje prirode komuniciranja preko interneta kako bi se unaprijedilo obrazovanje na daljinu.

Multimedijski projekti su izuzetno kompleksni i zahtijevaju timski pristup u kojem je najbitnija uključivost stručnjaka koji se bave materijom (tekst, gradivo), web dizajnera koji prilagođavaju gradivo za novi medij, kojima asistiraju programeri, audio i video stručnjaci, programeri, grafički dizajneri, odnosno multi praktični stručnjaci koji objedinjuju sve navedeno. Razvoj tehnologije i alata omogućuje jednostavniji pristup i približavanje široj masi koja sve više uči i koristi nova znanja zato što im olakšava posao. Učenje uz pomoć računala i interneta je moguće od samog početka obveznog školovanja.

Multimedijski pristup u nastavi ima zadatak poučavati i objašnjavati procese učenja u novom medijskom okruženju i osiguravati odgovore na razna pitanja kako bi se izbjeglo nerazumijevanje. U tom segmentu se trebaju koristiti znanja stečena u tradicionalnoj nastavi jer jedno bez drugog ne ide – baza je oslonac!

Multimedija svojim postojanjem unapređuje nastavu i kod edukatora i korisnika pokreće znatiželju i istraživački duh. Klasičan pristup nastavi na bazi učenja i poučavanja polako napušta učionice, moderni pristup u nastavi temeljen na multimediji postaje neizostavna sastavnica koju je nemoguće i nepotrebno zaobilaziti. 

Robert Donis

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.