Libar

Maske, maske, maske…

Do sada je bilo uobičajeno prilikom izlaska iz kuće sjetiti se ponijeti ključeve, mobitel, slušalice za glazbu, novac i slične prijeko potrebne sitnice. No, u nazad godinu dana, prvo mjesto za titulu „stvari koje ne smiješ zaboraviti, ali ćeš ih sigurno zaboraviti“ nedvojbeno pripada maskama za lice. Razlog je sasvim jasan jer, ako se pojavite u trgovini, javnoj ustanovi ili kakvom drugom zatvorenom prostoru bez maske, pred nosom će vas dočekati zatvorena vrata. Gotovo da nema objekta na kojem ne piše da je obvezno nošenje zaštitnih maski. Najviše se nose troslojne medicinske maske, napravljene od mikro i nanovlakana polimera koji djeluju kao filtar. Služe za sprječavanje širenja kapljica iz izdahnutog zraka na pacijenta ili drugu osobu te mogu zaštititi područje usta i nosa od direktnog utjecaja većih kapljica druge osobe. U pravilu su jednokratne, no, budimo iskreni: koliko nas jednu te istu masku nosi u džepu jakne i po nekoliko dana, čak i tjedana. Mlađe ih generacije nose reda radi, jer se mora, ne misleći pri tom o njihovoj namjeni i ulozi. Oni malo stariji, bolesniji i izloženiji riziku, opredjeljuju se za filtrirajuće polumaske s ventilom i bez ventila (FFP2 i FFP3). Maske bez ventila filtriraju udisani zrak i izdisani zrak te tako osiguravaju i samozaštitu i vanjsku zaštitu. Maske s ventilima filtriraju samo udahnuti zrak i stoga osiguravaju samozaštitu.

Za kraj sam ostavila platnene maske. One su praktičnije jer su perive, pa se samim time mogu koristiti više puta. Ima ih u svim bojama i dezenima, stoga ni ne čudi da su postale pravi modni dodatak koji se pomno bira uz odjevne kombinacije. Odjednom su ih svi počeli praviti, šivati, krojiti… Usudila bih se reći da su ove maske najzanimljivije jer mogu izraziti tvoju osobnost i raspoloženje. Na njih se može napisati neki dobar citat, naslikati smiješna fotografija ili jednostavno mogu biti jednobojne. Većinom koštaju oko 10 ili 20 kuna, što je prihvatljivo budući da se mogu nositi više puta. Za paket medicinskih maski, primjerice onaj od 50 komada, potrebno je izdvojiti između 60-ak i 80-ak kuna. Maske s filterom, ovisno o tipu, mogu se pronaći po cijeni između 15 i 30 kuna. Naravno, što je kvalitetnija maska, odnosno što manje virusa propušta, njezina je cijena veća. Postoje i one za koje treba platiti i 200 kuna. 

Zanimljivo je kako su maske postale izvor zarade. Posebno bih izdvojila poznate modne brendove koje su od maski za lice udvostručile prihode. Kao primjer bih  izdvojila brend OFF-WHITE. Ukoliko želite nositi crnu pamučnu masku s njihovim logom, iz vašeg džepa trebali biste izdvojiti 1,205 američkih dolara! To bi iznosilo oko 7600 kuna. Dakle, potrebno je raditi cijeli mjesec, pa i više. Malo skromnija je modna kuća Fendi, koja je odlučila da je prikladna cijena za masku 190 eura.

I za sam kraj, osjećam potrebu još jednom pozvati na odgovornost. Iako nam otežavaju komunikaciju i sporazumijevanje, znaju biti zagušljive i ometati disanje, moramo se pomiriti s činjenicom da su one naša trenutna stvarnost. No, stručni ljudi i znanstvenici s razlogom su ih proglasili od iznimne važnosti za suzbijanje pandemije. Što se sada više potrudimo, kasnije će biti lakše i prije ćemo se moći vratiti svakodnevnim aktivnostima, dijeliti zagrljaje jedni drugima i rukovati se bez dezificijensa. Tko zna, možda su baš sljedeća dva tjedna ključna!?

Laura Renić

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.