Libar

Svjetski dan umjetnosti

Pod pokroviteljstvom UNESCO-a 15. travnja obilježava se Svjetski dan umjetnosti, a taj datum izabran je u čast rođenja najveličanstvenijeg renesansnog umjetnika Leonarda da Vincija.

Tradicionalna estetika razlikuje šest vrsta umjetnosti: glazba, drama, književnost, slikarstvo, kiparstvo i arhitektura. U suvremeno doba je tradicionalna podjela umjetnosti proširena na: film, ples i strip. U Hrvatskoj je Nacionalno vijeće koje se između ostaloga bavi i umjetničkim područjem, sve podijelilo na devet umjetničkih polja: kazališna, filmska, glazbena, likovna, primijenjena i plesna umjetnost, umjetnost pokreta, dizajn, književnost i interdisciplinarno umjetničko polje.

Umjetnost je važan dio ljudskog iskustva, jer zaista, prvi zapisi svijeta nisu napisani u knjigama nego su zabilježeni u slikama i skulpturama. Bilo da smo toga svjesni ili ne, gdje god se okrenemo okruženi smo umjetnošću. Ona prvenstveno donosi radost u naše živote, ispunjava nas i opušta, ali i inspirira i pomaže nam obavljati svakodnevne poslove, poput glazbe. Kada netko cijeni umjetnost, taj se razvija i uravnotežuje. Kreativna aktivnost omogućuje osobi da ostvari svoj unutarnji svijet. Umjetnost treba čovjeka jer je u srži svega upoznavanje svijeta. I obratno!

Libar vas poziva na ljubav prema umjetnosti, bilo kroz posjete raznih kulturnih institucija kao što su koncertne dvorane, operne kuće, muzeje i galerije, ili pak kroz razvijanje nekih od nekoliko umjetničkih grana. Umjetnost počinje od rođenja i nalazi se u svakoj pori ljudskog života, a osjećaj je da smo je zapostavili, kao da smo napustili sebe. I zato skladajte, slikajte, plešite, izrazite se kroz maštu i uveselite sebe i svijet!

Aristotel: „Cilj umjetnosti nije da predstavi vanjsku pojavnost stvari, nego njihov unutarnji značaj.“

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.