Libar

Slaba Hajdukova predstava prekinula pozitivni niz

Čvrsto i muški, ali istovremeno i vrlo slabo. Otprilike bi se tako mogla opisati Hajdukova predstava u susretu 29. kola HT Prve Lige u kojoj je minimalno poražen od Osijeka golom Ramona Miereza. Splitska momčad tako je na svom terenu prekinula niz od osam uzastopnih utakmica bez poraza te izgubila ključne bodove u borbi za Europu.

Ono što je upalo u oko prije samog susreta je promjena formacije kod momčadi Paola Tramezzanija. Izostancima suspendiranog Mujakića i ozlijeđenog Dimitrova, Talijan je bio primoran zaigrati s četvoricom u zadnjoj liniji, gdje su stoperski par činili Simić i Vušković. Samim time, Čolini i Todoroviću namijenjene su nešto defenzivnije uloge, u kojima se Hajdukov lijevi bek ipak nešto bolje snašao od svojeg kolege na suprotnoj strani, kojem je dosta problema zadavao Petar Bočkaj.

Spuštajući Fossatija nešto niže, očit je bio Tramezzanijev plan da talijanskom veznjaku namijeni rolu igrača koji svojim kretnjama povezuje duboko postavljene stopere, a istovremeno i iznosi loptu iz svoje polovice. Međutim, ključni problem bio je taj što su ispred Fossatija od prve minute zaigrali Jurić i Atanasov, koji su također dosta defenzivno orijentirani. Navedeni dvojac tijekom čitave utakmice očekivano nije preuzeo potreban rizik da iznese loptu prema naprijed, već je to morao činiti Fossati ostavljajući tako iza sebe golemi prostor koji su Osječki igrači potom mogli iskoristiti u slučaju izgubljene lopte domaćina. Već je prvo poluvrijeme ukazalo na taj problem, ako uzmemo u obzir da je Osijek doslovce imao tri promašena zicera, koja su stvorena uslijed individualnih grešaka Hajdukovih igrača. Takva organizacija veznog reda ostavila je napad ‘Bijelih’ na cjedilu što se tiče upućenih lopti, a posljedica toga bila je ravno nula upućenih udaraca u okvir gola gostiju.

Drugo poluvrijeme donijelo je sličnu priču. Iako posjedom nadmoćniji, Hajduk nije uspio stvoriti nijednu konkretnu šansu. Prijašnje „izvlačenje“ na individualnu kvalitetu Marka Livaje u ovoj utakmici nije prolazilo, pošto je Kaštelanin bio vrlo dobro čuvan od strane gostiju. Njegovom svojevrsnom izoliranošću, kreacija Hajdukovih napada svela se uglavnom na napucavanje lopte iz zadnje linije prema vršku napada. Tamo su jedno vrijeme skupa zaigrali čak i Umut i Diamantakos, no ni to nije urodilo plodom u ovoj blijedoj hajdučkoj predstavi.

Ono za čime Splićani sasvim sigurno mogu žaliti su bodovi, jer ni momčad Nenada Bjelice nije bila na uobičajenoj razini. Dojam je da su sve velike prilike proizašle iz individualnih grešaka Hajdukovih igrača, a kao jedna od takvih može se shvatiti i akcija iz koje je Mierez poentirao za jedini pogodak na utakmici. Unatoč dobrom centaršutu, Vušković nije smio stajati toliko daleko u odnosu na ostatak zadnje linije, pa je dominantni Mierez snažno zahvatio loptu i precizno pogodio u sami kut Kalinićevih vrata.

Ovu čvrstu i grubu utakmicu obilježilo je čak 10 žutih kartona, od kojih je dva dobio i Marco Fossati u samo dvije minute razmaka. Hajdukov veznjak dva je puta nervozno, nepromišljeno i grubo startao nad protivničkim igračima i tako zaradio svoje drugo isključenje u bijelom dresu. Podsjećamo, slična situacija se dogodila i protiv Varaždina, kada je Fossati također vrlo brzo nepotrebno akumulirao dvije javne opomene za odlazak na prijevremeno tuširanje. Tako će Tramezzanijeva momčad u sljedećem susretu biti oslabljena i njegovim izostankom, koji će se sasvim sigurno osjetiti u igri splitske momčadi.

Hajduk ovim porazom pomalo gubi korak u utrci s Rijekom i Goricom za 3. ili 4. mjesto na ljestvici, a obzirom da ‘Bijele’ sljedeći tjedan čekaju gostovanja kod Belupa i Dinama, ovi izgubljeni bodovi bi se mogli pokazati ključnima za spašavanje sezone. Međutim, treba imati na umu da je Hajduk ovu utakmicu izgubio od protivnika koji mu je prije utakmice na tablici bježao 20 bodova. To je surova realnost, ali definitivno će se nešto morati popraviti i mijenjati, jer ova utakmica je bila pokazatelj prevelikog oslanjanja cijele momčadi na jednog igrača, koji danas kao da nije igrao. Možda uskoro ode i stvarno ne bude fizički prisutan na utakmici. A što onda?

Roko Uvodić

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.