Libar

Manje je od 100 dana do Igara, a Hrvatska ponovo ima puno aduta

Brojač koji odbrojava koliko je dana ostalo do početka Olimpijskih igara pao je na samo dvije znamenke. Do otvaranja najveće svjetske sportske manifestacije ostalo je još 95 dana i prije nego krenemo na temu današnje kolumne, odmah ću vam dati dobru vijest. Nova odgoda ili otkazivanje Igara više nikome ne pada na pamet i čini se da ćemo ovog ljeta uživati u natjecanju najboljih sportaša svijeta.
A s obzirom na to da su Igre sve bliže, ovog ćemo tjedna pričati o hrvatskim nadama za medalju.

Prije nešto manje od pet godina, hrvatski su se sportaši iz Rio de Janeira vratili s rekordnih 10 medalja. Takav veličanstven uspjeh nismo postigli nikada, a sada ćemo vidjeti što možemo očekivati u ljetu koje je pred nama. Kada bih sada morao reći, usudio bih se ustvrditi da tako uspješno natjecanje ipak nećemo ponoviti. No, to ne znači da slavlja neće biti i da smo bez šansi da, ukoliko to epidemiološka situacija dopusti, slavimo na dočeku naših sportaša tamo negdje iza 9. kolovoza.

Pa krenimo za početak s izglednim kandidatima za medalje, i to one najsjajnije.
Dvostruka olimpijska pobjednica Sandra Perković i na ovim će Igrama biti jedna od dvije najveće uzdanice za olimpijsko zlato. Zagrepčanka iza sebe ima, osim navedenih zlata, još pet naslova europske prvakinje i dva svjetske, a u svako natjecanje već cijelo desetljeće ulazi kao glavna favoritkinja za pobjedu. Iznimka neće biti niti natjecanje u Tokiju, a dođe li do trećeg zlata, samo će još jednom potvrditi ono što svi odavno znamo. Sandra Perković najbolja je bacačica diska u povijesti. U ovome trenutku kao najsigurniji osvajači odličja figuriraju Mate Pavić i Nikola Mektić. Splitsko-zagrebački par na prvom je mjestu parova u 2021. godini, od osam turnira koje su odigrali osvojili su pet i nastave li ovako smiješi im se postolje u Tokiju.

Jedno olimpijsko, pet europskih i šest svjetskih zlata. To su samo ona najsjajnija odličja s najvećih natjecanja koja ćete naći u domu obitelji Sinković. Martin i Valent Sinković definitivno spadaju u red najboljih veslača svih vremena, a to će, uvjereni smo, potvrditi i u Tokiju gdje love svoju treću olimpijsku medalju, a drugu zlatnu. Na netom završenom Europskom prvenstvu u Vareseu pokazali su da su u fantastičnoj formi i da ponovno idu po najviše dosege.
Krug izglednih odličnika zatvorio bih Tinom Srbićem. Mladi Zagrepčanin već je nekoliko godina jedan od najboljih vježbača na preči ili vratilu, kako vam draže. U posljednje četiri godine kući je donio četiri medalje s velikih natjecanja, a velika mu je želja cijelu priču zaokružiti olimpijskom medaljom. Srbićevi konstantni dobri nastupi daju nam vjeru da će mu to i poći za rukom, a s obzirom na njegovu mladost, možemo očekivati još mnogo slavlja s našim najboljim gimnastičarom.

Osim nabrojanih, Hrvatska ima još dosta aduta koji će pucati na medalje s Olimpijskih igara.
U prvom bih redu ovdje stavio karataše, braću Ivana i Anđela Kvesića koji su na europskim i svjetskim prvenstvima dokazali da su sami vrh svog sporta, a s obzirom da bi im nastup u Tokiju mogao biti jedina šansa za osvajanje olimpijskog odličja, ne sumnjam da im motiva neće nedostajati.
Tu su, nadalje, i neki već aktualni osvajači medalja. Bez obzira na formu i trenutnu situaciju, hrvatske se vaterpoliste nikada ne smije otpisati. Izabranici Ivice Tucaka sigurno će imati veliki motiv pokazati da su posljednji podbačaji bili slučajnost, a kako su se s posljednjih dvaju Igara vratili sa zlatom i srebrom, vjerujemo da će ponovno biti najbolji kada je to najpotrebnije.

Jedna od onih koja će ponovno iz prikrajka čekati da se vine među najbolje je i Sara Kolak, aktualna olimpijska pobjednica, a još jedan aktualni šampion, Šime Fantela, tražit će novu medalju, ovog puta s bratom Mihovilom.
Na Igre će i Damir Martin koji je već puno puta dokazao da ga se ne smije otpisati, a nade za medalju daju nam i naši sjajni mladi tekvondaši, kao i strijelci. Snježana Pejčić, Petar Gorša, Glasnović i Cernogoraz sigurno su kadri osvojiti medalje, ali s obzirom na konkurenciju teško je tvrditi da će u tome i uspjeti pa ih zato i stavljamo u ovaj ešalon hrvatskih sportaša.
Iskustvo osvajanja medalja ima i Tonči Stipanović koji će na zalazu karijere sigurno još jednom pokušati ući u povijest, a hrvač Božo Starčević željet će izbrisati nepravdu od prije pet godina kada je za malo ostao bez medalje.
Što se tiče momčadskih sportova, jedini koji se osim vaterpolista tamo mogu pojaviti su naši košarkaši, ali o tome ćemo kada za to dođe vrijeme.

Pred nama je slatko iščekivanje u nadi da će se još pokoji hrvatski sportaš plasirati na Igre i tako nam probuditi nadu da bismo mogli osvojiti još koju medalju pa da u ovim trenucima pandemije, kada većina nalazi premalo razloga za zadovoljstvo, barem na ovaj način razbudimo tmurnu svakodnevicu.

Luka Poropat

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.