Libar

Nova tehnologija i stara pedagogija

Pristalica sam moderne nastave u kojoj novi pristup u kombinaciji s tehnologijom edukaciju čini prilagođenom društvu u kojem živimo. Ipak, neke se stvari ne mijenjaju, a jedna od njih je pedagoški pristup naslonjen na tradicionalni odnos unutar kojega nastavnik vodi procese. Današnja ovisnost o tehnologiji, ma koliko se činila faktorom koji doprinosi kvaliteti nastave, jednako toliko pridonosi tome da ono kvalitetno što je postojalo prije zapravo nestaje. Tehnologija nikada neće postići ishode za koje je napravljena: zavaravamo se ako mislimo da će učenici učiti ako samo stavimo uređaj u njihove ruke!

Za sve što radimo trebamo imati viziju i strateški okvir kako bi uskladili ishode učenja s pedagoškim standardima. Tako je i s primjenom tehnologije, želimo li implementirati i održavati inicijativu za mobilno učenje, iznimno je važno ne dopustiti da uređaj usmjerava poučavanje. Sadržaje i kurikulum izrađuju stručnjaci i oni su građeni uz pomoć ili prema tehnologiji. Sve što radimo u nastavi i za nastavu je osmišljeno da unaprijedi učenje. Ako je krajnji cilj poboljšati ishode učenja, tada bi uloga svake inicijative koja zagovara tehnologiju trebala ići u smjeru postavljanja iste kao podrške za bolje učenje. Učenje uz pomoć tehnologije se ne smije pretvoriti u korištenje tehnologije u kojem je učenje u drugom planu. Ukoliko se navedeno dogodi, imat ćemo neopravdano trošenje vremena i novca.

Većina učenika zna kako koristiti tehnologiju. Ali, mi ne možemo pretpostaviti da učenici znaju kako koristiti tehnologiju da bi poboljšali učenje. Zadatak edukatora je da ih naučimo kako moraju obratiti pozornost na dobro osmišljeno poučavanje. Uz pedagošku podlogu, ključna postavka je da odredimo što bi učenici trebali znati i na taj način im dopustimo da odaberu kako će primijeniti učenje. Navedeno daje važnost i smisao učenju, te edukatorima olakšava sitiaciju u kojoj ne moraju naučiti kako koristiti brojne alate koje nudi tehnologija. Uređaj ne može nadomjestiti pristupjedan na jedan”, ali može pomoći da se kvalitetnije konzumira i doprinese usvajanju novih znanja.

Pedagoški način razmišljanja je na prvom mjestu, a nakon toga slijedi upotreba tehnologije i time se stavlja fokus na učenje. Moramo se više usmjeriti na ishode učenja, s fokusom na nova znanja koja vode do razvijanja vještina (kreativnosti, kritičkog razmišljanja, rješavanja problema, poduzetništva, medijske pismenosti, komunikacije, suradnje, digitalizacije). U konačnici slijedi evaluacija, jer na temelju povratne informacije dajemo adekvatnu ocjenu kvalitete rada i stečenog znanja.

Tehnologija ne može zamijeniti pedagogiju i postati nositelj, iako je i za njeno postojanje zaslužan čovjek. Ali kao pomoćno sredstvo tehnologija može doprinijeti produktivnijem rezultatu u procesu učenja što je u biti i krajnji cilj!

Robert Donis

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.