Libar

Dan planeta Zemlje

“Morate naučiti svoju djecu da je tlo pod njihovim stopama pepeo njihovih djedova i baka. Tako da bi oni poštivali zemlju, recite vašoj djeci da je Zemlja s nama u srodstvu. Učite vašu djecu kao što činimo mi s našom da je Zemlja naša majka. Što god snađe nju, snaći će i sinove Zemlje. Ako čovjek pljuje na tlo, pljuje na sebe samoga”.
Navodnim riječima indijanskog poglavice Seattlea počinjemo današnji tekst kojim ćemo obilježiti 22. travnja, datum u svijetu poznat kao Dan planeta Zemlje. Seattle, ili tko god bio autor poznatog pisma čiji smo maleni dio odabrali za uvod, pogodio je u samu srž onoga čega smo danas bolno svjesni. Desetljećima uništavamo svoj planet, ne mareći što će iza nas ostati i kako će živjeti oni koji ostaju i dolaze iza nas.
Nebriga za druge, a posredno i za same sebe, dovela je do toga da imamo nikad veći broj ekoloških katastrofa, sve manje šuma koje su pluća našeg planeta, a zagađenje se povećava iz sekunde u sekundu. Svoj planet iskorištavamo maksimalno, a zauzvrat mu ne dajemo ništa.

Bilo je to 1969., kada se američki senator Gaylord Nelson, zgrožen posljedicama izlijevanja nafte uz obalu Kalifornije, izborio za to da se 22. travnja proglasi nacionalnim danom proslave planeta Zemlje. Vrlo brzo taj je pokret prešao granice Sjedinjenih Američkih Država i postao nadnacionalni dan svijesti o problemu s kojim se suočavamo.
Ipak, iako ga svake godine revno obilježavamo, čini se da i nismo baš svjesni koliku štetu radimo i do koje mjere uništavamo naš okoliš. Treba li reći da se od posljednjeg Dana planeta Zemlje broj ugroženih biljnih i životinjskih vrsta povećao? Treba li uopće spominjati da smo prirodu oko nas nastavili iskorištavati u ovoj nesretnoj pandemiji umjesto da smo baš u bezizlaznoj situaciji u kojoj smo se našli shvatili njenu vrijednost?

Tema 51. svjetskog Dana planeta Zemlje glasi ‘Restore Our Earth’, a namjera je prikazati realnost i prisutnost klimatskih promjena te motivirati na veće zalaganje i promjene koje će doprinijeti boljitku svih nas.
Obnovimo Zemlju. Temeljna poruka ovogodišnje proslave kratka je, a istovremeno toliko jasna i važna. Što je prije shvatimo i krenemo svoj planet najprije čuvati, a potom i obnavljati, bit će nam bolje. Jer, ako vam već nije stalo do planeta, valjda vam je stalo do vas samih i onih koji će ostati iza vas. I zato krenimo, od ovog trena, s obnovom. Za nas, za naše sutra!

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.