Libar

Svjetski dan knjige

„Soba bez knjiga je slična čovjeku bez duše.“ Navodnim riječima Marka Tulija Cicerona, najpoznatijeg rimskog teoretičara, filozofa i govornika započela bih današnji tekst kojim ćemo obilježiti 23. Travnja, Svjetski dan knjige.

Svjetski dan knjiga i autorskih prava obilježava se kao simboličan datum u svjetskoj književnosti jer su toga dana umrli, usudila bih se reći, najveći književnici svih vremena, Miguel de CervantesWilliam Shakespeare. Također, sama se zamisao navedenog dana zasniva na katalonskom običaju darivanja knjiga i ruža na dan Svetog Jurja.

UN-ova organizacija za obrazovanje, znanost i kulturu UNESCO obilježava Svjetski dan knjige i autorskih prava uz pomoć brojnih izdavača, knjižara, učitelja i stručnjaka za komunikacije. UNESCO želi svakoga, a posebno mlade, potaknuti na čitanje te promicati izdavaštvo i zaštitu intelektualnog vlasništva putem zaštite autorskih prava. Odluka o obilježavanju Svjetskoga dana knjige i autorskih prava donesena je na Općoj konferenciji UNESCO-a održanoj u Parizu 1995. godine.

Suočimo se s realnošću. Sve češće ljudi zanemaruju i potiskuju postojanje papirnatih knjiga. Živimo u modernom dobu gdje smo okruženi tehnologijom koja je iz dana u dan sve razvijenija. Rijetko tko će pročitati knjigu vrteći stranice i bilježeći gdje je došao jer postoje digitalne knjige kojima posvećujemo sve više vremena i ne moramo ih održavati, brisati prašinu s njih ili brinuti o kojekakvim drugim sitnicama.

Da, slažem se da je lakše uštedjeti vrijeme ne mareći za očuvanost knjige, no ne mislite  li da je bolje držati knjigu u ruci uz čašu dobrog vina i zamišljeno pijuckati posljednju kap zamišljajući što bi se moglo dogoditi u sljedećem poglavlju knjige?

Smatram da nas knjige određuju kao osobe. Koji žanr volite čitati? Imate li sposobnost ili čak dar da na temelju književnih detalja odredite sliku u glavi s kojom bi se vaš savršeni kraj podudarao s pravim krajem? Imate li moć opažanja? Ili ste pak osoba koja ne želi gubiti vrijeme čitajući književnike koji su odavno „izgubili“ živote posvetivši se književnosti?

Dajte priliku knjizi. Nemojte je suditi po koricama, već imajte hrabrosti pogledati njenu nutrinu. Vjerujte mi, nemate što izgubiti, a sigurno ćete nešto i dobiti!

Kjara Zorić

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.