Libar

Znatiželja

ZNATIŽELJA
Vedrana Stantić, Anita Peti-Stantić
Nakladnik: LJEVAK
Zagreb, 2021.

Dogodilo se zajedničko čitanje majke i kćeri – i nastala je knjiga ZNATIŽELJA – Zašto mladi trebaju čitati popularno-znanstvene tekstove, i to odmah?

Knjiga je napisana u namjeri da se učenike i njihove učitelje potakne na to da posegnu za tekstovima koji pokrivaju znanstvenu i opće popularnu razinu. Tekstovi obiluju podacima i analizama koje potiču znatiželju i istraživački duh. Strukturirani načini razmišljanja dovode do zaključaka i traženja rješenja koja su primjenjiva u svakodnevnim životnim situacijama.

Knjiga je posebna zato što je pišu dvije autorice koje pristupaju problematici sa stajališta psihologije i sociologije čitanja: sveučilišna profesorica (majka) – stručnjakinja za čitanje i razumijevanje teksta i mlada gimnazijalka (kći) – zainteresirana za znanost i popularnu literaturu. Zbog navedenog u knjizi su vidljiva dva gledišta koja su strukturirana u tekst i oblikovana kao odgovori na pitanja po poglavljima i temama koje zanimaju mlade i one koji ih sustavno prate. U djelu se kritički obrađuje aktualna tema uznapredovale digitalizacije – suvremene informacijske tehnologije, i to na vrlo zanimljiv način sagledavajući pozitivne i negativne aspekte.

Riječi autorica zorno demonstriraju ideju kojom su se vodile: “Ovom smo knjigom i mladima i njihovim učiteljima željele pokazati upravo to – kako su rano otkrivanje popularno znanstvenih tekstova i njihovo čitanje garancija razvoja vlastitih intelektualnih sposobnosti. Osvijestimo li to i počnemo li više razgovarati, i mladi sa starijima i mladi međusobno i stariji međusobno, a onda i čitati i razgovarati o pročitanom, sasvim smo sigurne da ćemo se razumjeti bolje”.

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.