Libar

Pobjedniče izbora, pročitaj, ovo je vrlo važno!

Gdje je danas, nešto manje od tri tjedna do prvog kruga izbora, splitski sport? Ako mene pitate, na dnu. Smijem li tako reći? Nećete se naljutiti? Hoćete? A ništa, onda moram objasniti zašto mislim da je splitski sport na dnu.
Hajduk je posljednji puta prvak Hrvatske bio sada već davne 2005. godine, a ove je godine na petoj poziciji u prvenstvu. Kako stvari stoje, tamo će i završiti. A tome dodajmo da je i prošlu sezonu završio na petom mjestu. Loše? Ja mislim da je.

KK Split se danas bori za ostanak u ABA ligi. Ako izgubi od Partizana, izvjesno je da će morati u dodatne kvalifikacije. Posljednji naslov prvaka osvojen je 2003. godine, a trenutno se u prvenstvu nalaze na trećoj poziciji. Mogu se pomaknuti mjesto gore ili dolje uoči doigravanja, a Zadar se u ovom trenu čini kao nedostižan. Loše? Mislim da je.
U rukometu Split nikada nije imao prvaka. Akademija Balić-Metličić igra drugu ligu, a nekadašnji velikan RK Split treću. Loše? Ne, katastrofalno.

U odbojci Split također nikada nije imao prvaka. Ove smo godine gledali bolju odbojku jer se iz igračke mirovine vratio najbolji hrvatski odbojkaš svih vremena Igor Omrčen i predvodio Split do polufinala prvenstva. Veliko je pitanje hoće li Omrčen više igrati, a dometi Splita posljednjih sezona bez njega bili su prosječni. Loše? Mislim da je.

POŠK- 1998. godine. Posljednji naslov prvaka Hrvatske u vaterpolu od splitskih je klubova osvojio POŠK prije 23 godine. Sport u kojem je Split dao toliko velikana i čiji su se klubovi okitili s tri naslova prvaka Europe… Trsi se Jadran, ne izgleda to loše, ali o naslovu se, barem još ove godine, ne može ni razmišljati.
Futsal Split 2012. je donio posljednju titulu u Split u globalno važnom sportu. Sada igra drugu ligu, a Universitas u dvije utakmice ispada od Futsal Dinama u četvrtfinalu prvenstva. Loše? Nažalost, je.

O ženskom sportu nećemo nadugo i naširoko. Situaciju popravlja samo postojanje ŽNK Splita, ekipe koja je dvostruki uzastopni prvak Hrvatske.
Netko će sada izvući Mertojak i Nadu. I bit će u pravu. Jer sam ih nepravedno zapostavio. Ali, Nada i Mertojak upravo su dokaz ovoga o čemu pišem od prvog retka. Mertojak i Nada prvaci su Hrvatske (Mertojak će biti, nadamo se, i Europe) jer u tim klubovima djeluju sportski zanesenjaci koji su odricanjem došli do fantastičnih rezultata. Ako tražite zaslužne, nemojte gledati u pravcu Banovine.

A za sve nesupjehe nabrojane gore, slobodno pogledajte u pravcu Banovine. Oni su svojim kadroviranjem podobnika doveli do toga da je Split od grada sporta postao grad koji titulu može uzeti samo slučajno. Ili nikako.
Nerad, nemar i izvlačenje novaca klasična su hrvatska priča. Split nije iznimka. Godine uhljebljivanja davno su došle na naplatu i čini se da nitko ne mari. Splitski momčadski sport odavno je dotakao dno.
Zato sada apeliram. Gospodine, ili poštovana gospođo Ramljak, tko god od vas pobijedio u izbornoj utrci, nemojte raditi iste greške koje su radili vaši prethodnici. Postoji jedan dokument, najvažniji kada je u pitanju razvoj. Zove se strategija. Dajte nekome tko to zna raditi da je napravi. Da je napravi kvalitetno i da za nekih desetak godina ubiremo plodove toga. Jer ovo je zaista tužno.

Luka Poropat

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.