Libar

Svjetski dan obnovljivih izvora energije

Obilježava se svake godine 26. travnja s ciljem da se osvijesti potreba za istraživanjem i primjenom obnovljivih izvora energije – vjetra, sunca, vode, biomase, geotermalnih izvora.

Černobilska nuklearna katastrofa dogodila se 26. travnja 1986. i svake je godine podsjetnik na potrebu ukazivanja na ograničenost i problematičnost primjene neobnovljivih resursa i atomske energije. Sigurnost isporuke energije, energetskih sustava, osiguranje stabilnosti i predvidivosti energetskih politika, kao i upravljanje energetskim resursima, uvjeti su za temeljno funkcioniranje, ali i za ostvarenje gospodarskog rasta i razvoja svake zemlje.

Republika Hravtske je jedna od zemalja koja ima veliki potencijal u obnovljivim izvorima energije, ali ih nedovoljno koristi. Kao članica Europske unije i kao potpisnica Pariškog klimatskog sporazuma, Hrvatska ima obvezu uključivanja u obnovljive izvore. Energetski strateški dokumenti i europske direktive upućuju nas na stvaranje energetske neovisnosti, decentralizaciju i diverzifikaciju izvora energije. Umjesto trošenja financijskih sredstava na uvoz energije možemo ga zadržati u Hrvatskoj proizvodnjom energije iz domaćih obnovljivih resursa.

Obnovljivi izvori energije su od općeg interesa za Hrvatsku. Proizvođači električne energije iz OIE su u zadnjih 10 godina izgradnjom proizvodnih postrojenja OIE postigli proizvodnju 19% od ukupne potrošnje električne energije, smanjili njezin uvoz u iznosu većem od 1,5 milijardi kuna godišnje. Hrvatska uvozi više od 30% električne energije, tijekom ljetnih mjeseci taj udio se penje i na više od 60%, jasno je koliko je važno osigurati daljnji razvoj i stabilizaciju OIE projekata i proizvodnje domaće energije.

Na tom putu udruženje Obnovljivi izvori energije Hrvatske (OIEH) djeluje zajedno s gospodarskim sektorom, domaćom industrijom i sveučilištima, nevladinim udrugama i građanima u zajedničkom interesu ostvarivanja velikog hrvatskog energetskog potencijala iz obnovljivih izvora – stvaranjem sinergije do proizvodnje hrvatske energije.

Iskoristimo mogućnosti koje nam se nude – pretvorimo Hrvatsku u svjesnu i progresivnu državu koja koristi svoje potencijale!

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.