Libar

Dodatna nastava

Dodatna nastava je najkreativniji i najljepši dio nastavnikovog poziva. Radi se o posebnom dijelu nastave u kojem nastavnik uživa u otkrivanju nadarene i kreativne djece u svojim razrednim odjeljenjima. Rad s takvim učenicima zahtijeva posebnu vrstu pripreme. Iz svoga iskustva znate da većinu učenika za dodatnu nastavu ne trebate posebno tražiti. Najčešće se sami iskristaliziraju već na prvim satovima, ali može biti problem ako se radi o učenicima koji su svestrani pa imaju svoje izbore u kojima se ne nalazi vaš predmet.                             .

“Posebnu pozornost treba obratiti na otkrivanje samozatajnih učenika s visokim sposobnostima kako bi se i njima pružila mogućnost za još veće napredovanje”.

U suvremenom kurikulumskom pristupu jedan od važnih ciljeva jest organizirati nastavu sukladno individualnim potrebama svakog djeteta. U tom se kontekstu čini da bi se kroz intenziviranje sadržaja i aktivnosti školskog kurikuluma, a naročito tijekom dodatne nastave kao sastavnog dijela odgojno–obrazovnog procesa moglo dodatno doprinijeti strukturiranju nastave koja bi u što većoj mjeri mogla udovoljavati interesima, mogućnostima i sposobnostima svakog učenika. Stoga je glavni cilj na početku svake nastavne godine prikazati načine i osobitosti organizacije i realizacije dodatne nastave u suvremenom odgojno–obrazovnom procesu. Pritom treba paziti da je programski sadržaj osmišljen na zanimljiv način i učeniku pričinjava zadovoljstvo u radu. Poznato je da za dodatnu nastavu učenik ima visoku razinu motivacije i da sadržaje usvaja u primarnom stadiju na koji se nadovezuje nadogradnja. Iako se ne radi o pravilu, u najvećoj mjeri se dodatni sadržaji koriste za pripremu učenika za natjecanja na svim razinama: školsko, gradsko/županijsko i državno, odnosno za najuspješnije: međunarodna olimpijada.

“Svaki učitelj/učiteljica osjeća se posebno sretnim kada baš njihov učenik na nekom natjecanju ili smotri pokaže odlične rezultate”.

U tome se i krije draž dodatne nastave, jer u vrijeme nastavne godine uspjeh za sobom povlači nagrađivanje, najčešće u domino efektu, što je uspjeh veći događa se akumulacija nagrada i rast prema vrijednosti. Sve može dobiti dodatni publicitet u koji se uključuju i medijske prezentacije uspjeha.

Dodatna nastava u osnovnoj i srednjoj školi ima jako veliku perspektivu koju joj je osigurala kurikularna reforma. Ipak, u najvećoj mjeri se radi o tome na koji način će nastavnik programske sadržaje interpretirati, a učenik kreativno obraditi kako bi dobili projekt zasnovan na istraživačkom pristupu.

Rezultat rada na dodatnoj nastavi bi u svakoj školi treba biti u javno prezentiran na posebno određenom danu posvećenom dodatnoj nastavi koji može biti i u sklopu Dana škole.

Raspolagati znanjem ne ubija osjećaj začudnosti i misterija. Uvijek se pojavljuju novi misteriji (Anais Nin).

Robert Donis

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.