Libar

Agoniji ABA lige još nije kraj

Nadali smo se mjesecima da ćemo sinoć, svi mi koji navijamo za splitske Žute, moći staviti točku na još jednu sezonu ABA lige. Jučer je, naime, odigrano posljednje kolo regularnog dijela regionalnog košarkaškog natjecanja, Mornar je pobjedom u Laktašima osigurao nastup u doigravanju i za ljubitelje košarke ono najzanimljivije tek počinje.
Nažalost, svi oni kojima je KK Split u srcu ne mogu apsolvirati aktualnu sezonu. Momčad s Gripa osvojila je pretposljednje mjesto u ligi (posljednje ako izuzmemo Primorsku koja je odigrala svega nekoliko kola) i morat će u dodatne kvalifikacije za ostanak u elitnom razredu regionalne košarke.
Pa osvrnimo se u najkraćim crtama na posljednje kolo u kojem je Splitu trebala pobjeda u Beogradu protiv Partizana.

Žuti su na put za Beograd krenuli nakon poraza u Zadru u prvenstvenoj utakmici, u Beograd su stigli u četiri sata u noći i potom svega 12 sati kasnije teško su poraženi od Partizana.
Umor može biti opravdanje porazu, ali nipošto nedostatku želje u jednoj od ključnih utakmica. Pričati o samoj utakmici potpuno je besmisleno jer je Partizan pobjedu osigurao već u prvoj četvrtini kada je bilo potpuno jasno da je Split toga dana samo topovsko meso. Porazi Krke i Borca išli su Splitu na ruku, ali trud FMP-a i Cibone da Žute ostave u ligi nije bio dovoljan jer onaj ključni korak trebala je napraviti baš Karakaševa momčad.

A što Splitu sada slijedi u doigravanju? Slijedi dvomeč protiv poraženog iz duela podgoričkog Studentskog centra i sarajevskih Sparsa. Nije nimalo pretenciozno reći da tko god dođe na megdan Splitu ne bi smio biti prevelika prepreka. Split je bolji od obje spomenute momčadi, ali s obzirom na to da igrači i trener već tjednima izgledaju kao raštimana vojska, ne treba se nigdje zalijetati.
Ono što Split pruža u posljednje vrijeme zaista je ispod svake razine. Od momčadi koja je izgledala kao favorit za domaće trofeje i bezbrižni ostanak u ABA ligi stigli su do toga da nižu poraz za porazom, da na parketu očito nema kemije između igrača, trener i igrači također nisu na istoj valnoj duljini, a rezultat toga je, nažalost, jasno vidljiv.
Kada doznamo tko će Splitu biti protivnik, svakako ćemo napraviti osvrt i realno procijeniti šanse Žutih, ali kako god završila sezona, na kraju nje treba sjesti i vidjeti je li ovo bio ispravan put. Jer, biti posljednji u ABA ligi se moglo i s puno jeftinijom momčadi, da za kraj ovog teksta damo i malu dozu sarkazma.

Luka Poropat

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.