Libar

Proljeće je, a u meni nemir

Ožujak, travanj, svibanj. Buđenje, sunce, cvijeće. Proljeće je predivno.

U mom slučaju to znači: moram na dijetu jer se vrijeme odlazaka na plažu bliži. Teretane pucaju pod naletom žena koje traže brzo rješenje.  Moram u shopping kupiti najmanje 15 komada odjeće jer su ove godine hit boje zelena i blijedo ljubičasta, a takvih nemam u svom ormaru. Prošle sezone u modi su pak bile balerinke, a sada su in cipele na kitten petu. Ne znate što je to!? Ne znam ni ja. Moram na depilacije, pedikuru, oklagije. Ako ne znate što je sad to, bolje vam je biti u blaženom neznanju. Kosi mi je potreban hitan makeover jer su pramenovi koje imam totalni promašaj, jer eto, silver sada sadrži touch pinka i pearličastog sjaja. Prašine svugdje po kući, peluda oko nje. Kišem unedogled, ne pomažu tabletice protiv alergije, a ni razni pripravci i ine bioenergije. Vrijeme hirovito, nikako da se ustali, pa se shodno tome ni moje raspoloženje i tantrumi ne smiruju. Nikako na zelenu granu.

U njegovom slučaju proljeće izgleda ovako: mali nogomet na otvorenom s ekipom, roštiljanje vikendima u svim zabitima Zagore nam lijepe i u priobalnim zonama od Primoštena do Makarske. Pustošenje trgovina sportske opreme uz neizostavnu nabavku novih nepromočivih šatora i vreća za spavanje, štapova za ribolov , a onda možda i novog motora. Proljetno čišćenje stana? Otvori prozor, nek’ uđe zraka! U školama učenici jedva drže oči otvorene, spava im se, ne samo zbog promjene klime  već i od pustog  gradiva koje još moraju istrpjeti do ljeta. Profesori se tankaju kofeinom ne bi li izdržali još dva mjeseca ludila. Roditelji muku muče s kratkim rukavima svoje nejači, jer kad odjednom zatopli, vadi se vani tanašna odjeća, ali vrijeme prevrtljivo kakvo već jest ispremiješa tlakove zraka u tili čas i prehlade su neminovne.

U svakom slučaju, proljeće je baš jedno zanimljivo razdoblje. Priroda se budi, ali se bude i nemiri. Kako bilo, ti nemiri nisu nužno loši, sve je stvar perspektive. Proljeće je prilika za nove stvari, uzbuđenja i otkrivenja. Osjećaj da si živ, predah od sivila. Cvrkut ptica i pupanje biljaka. Žamor djece na ulici i prepuni štekati opijeni mirisom kave. Šetnje prirodom kroz duge tople dane i prohladne osvježavajuće noći. Kihanje jenjava i opet se osjećam živom.

Jadranka Akelić

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.