Libar

Jedriličarsko modelarstvo-„Jedriti se mora“

Hrvatska ima poprilično razvijen nautički turizam, a hrvatski jedriličari su u više navrata ostvarili zapažene uspjehe na različitim natjecanjima, među ostalim i zlatne medalje na Svjetskom prvenstvu i Olimpijskim igrama. Unatoč tomu, često se čuje prigovor kako se nedovoljno ulaže u razvoj i promoviranje maritimne kulture, posebice jedrenja. Kao jedan od glavnih razloga za to navodi se nepostojanje infrastrukture koja bi djecu i mlade upoznala s jedrenjem i zainteresirala ih za bavljenje njime. Međutim, u Splitu se od ove godine situacija mijenja. Uz potporu Hrvatskog jedriličarskog saveza, Hrvatske zajednice za tehničku kulturu i Grada Splita, u suradnji s Jedriličarskim klubom Split i Jedriličarskim klubom Zenta, pokrenuta je škola jedriličarskog modelarstva. Više o samom programu doznali smo u razgovoru s voditeljem programa – Karlom Bilićem, studentom Pomorskog fakulteta u Splitu.

  • Kada je program pokrenut, tko su sudionici u programu i kome je namijenjen?

Program je pokrenut u 3. mjesecu ove godine u modelarnici Jedriličarskog kluba Split u Lučici. Radi se o programu koji se izvodi u suradnji s Jedriličarskim klubom Zenta pa se tako treninzi odvijaju na dvije lokacije, dva dana u tjednu, srijedom u Lučici i subotom u Zenti. Namijenjen je djeci od 7. godine pa nadalje. Iako volim reći da nema limita, nema starijih od 15 godina.

  • Koji je cilj programa jedriličarskog modelarstva?

Cilj jedriličarskog modelarstva zainteresirati je naučiti djecu osnovama jedrenja te ih zainteresirati za sportsko jedrenje, odnosno prelazak s radio-upravljanih jedrilica u klasu optimist ili klasu laser. Upravo je prosjek godina djece koja sudjeluju u programu 8-9, što je idealno razdoblje za prelazak u spomenute klase.

  • Što se sve uči djecu u okviru jedriličarskog modelarstva?

Uči ih se osnovama jedrenja – trimanju broda s obzirom na morske uvjete, kako se jedrilica kreće pomoću vjetra, kako je mogu kontrolirati i slično. Osim toga, uči ih se i osnovama fizike i elektrotehnike, a svoje jedriličarske vještine uvježbavaju na treninzima jedrenja kroz mini regate.

  • Radi se o jedrilicama klase DF65, kakve se još jedrilice koriste i što je potrebno za prelazak s jedne vrste jedrilice na drugu?

Postoji još jedna klasa jedrilica koja se zove IOM (International One Metre), radi se o jedrilicama od jednog metra, koje su skuplje pa se djeca uče na klasi DF65 dok ne steknu više znanja i usavrše vještinu upravljanja jedrilicom.

  • Kakav je interes djece za jedriličarsko modelarstvo?

Interes djece je odličan! Iz dana u dan dolazi sve više djece tako da ćemo morati uzeti još jedrilica da bi zadovoljili interes. Dijete dođe, svidi mu se, kaže prijatelju, rođaku, bratu, sestri, povede ih idući put i tako broj neprestano raste.

  • Što je s natjecanjima s radio-upravljanim jedrilicama?

Regate se inače održavaju jednom mjesečno i sudjeluju djeca iz svih krajeva gdje mladi treniraju. Primjerice, planirana je regata u Zente i trebala su doći djeca iz Vodica i Zadra, ali je zbog epidemiološke situacije sve odgođeno.

  • Koja je Vaša poveznica s jedrenjem?

Moja poveznica s jedrenjem je ta što jedrim već sigurno 12 godina, od toga 8 godina u klasi optimist, 2 godine u klasi laser i 2 godine u klasi krstaš, a zadnje dvije godine redovito uzastopno idem i na sve regate krstaša.

  • Što Vas je potaknulo na priključivanje ovom programu u ulozi voditelja?

Poseban gušt mi je raditi s djecom, a privukla me i mogućnost da svoja znanja o jedrenju prenesem na djecu i potaknem kod njih interes za jedrenje. Uz to, učeći njih i ja usavršavam svoja znanja i vještine.

  • Koliko je zahtjevno naučiti djecu osnovama jedrenja?

Djeca su i više nego zainteresirana, rado će naučiti nešto novo, poslušati savjet i uporni su dok ne ostvare ono što su naumili tako da bih rekao da su idealni učenici.

  • S kakvim ste se problemima susretali i kakvu perspektivu u budućnosti ima program?

Većih problema uistinu nema, ponekad se dogodi da se neki dio broda pokvari pa novi čekamo tjedan-dva i u to vrijeme je jedrilica izvan funkcije, ali to je sve zanemarivo. Smatram da program ima izvrsnu perspektivu s obzirom na odaziv i interes djece, a najbitnije od svega je što su djeca uistinu sretna i zadovoljna s ovim, što je u konačnici i najbitnije!

U duhu očuvanja i promicanja maritimne kulture za kraj bismo istaknuli staru latinsku poslovicu „Navigare necesse est, vivere non est necesse“„Ploviti se mora, živjeti nije neophodno“.

Nikolina Jakšić

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.