Libar

Svjetski dan plesa

Za Svjetski dan plesa predstavljamo plesnu skupinu Flamenco Split.

Ta splitska grupa djeluje 4 godine u Splitu, i trenutno je, uz zagrebačku, jedina škola flamenca u Hrvatskoj. Osnivačica i voditeljica je Viktoria Caktaš. Program se bazira na mjesečnim radionicama, na kojima, uz slovenskog plesača Mitju Obeda, gostuje i španjolska plesačica Montserrat Suarez.

Flamenco je umjetnost sviranja, pjevanja i plesanja pa je kao takav, zapravo, cijelo jedno malo dramsko djelo. Karakterizira ga snažan, ritmički ton, popraćen podjednako izražajnom pjesmom,  koji se često izvodi zajedno s jednako strastvenim stilom plesa kojeg karakteriziraju snažna i graciozna izvedba s često složenim radom ruku i nogu.

Nastao je i opstao do danas u narodu te je kao takav živa umjetnost koja se s vremenom nadograđuje i postaje sve bogatija i kvalitetnija.

Plesačice kroz ples pričaju svoju životnu priču, izražavaju emociju koja je osnova svake umjetnosti. Isprepleću se bol i zadovoljstvo, tuga i radost.

Plešu ga sve dobne skupine, od 7 do 77, i baš zbog te njegove slojevitosti sve jednako uživaju u njemu.

Flamenco Split je u zadnje vrijeme otvorio i radionice za sviranje kastanjeta, španjolskog udaračkog instrumenta koji se svira uz ples te tako svakodnevno obogaćuje svoj program. 

Plesom se čovjek počinje izražavati prije nego što prohoda i progovori te je možda i najvažnija aktivnost koja čovjeka prati kroz cijeli njegov život.

Savršen je to način za upotpuniti svoj život, izraziti se, naći svoj duende, kako bi Španjolci rekli, te kroz njega uživati i otkriti svoje zadovoljstvo i mir.

Sretan vam Dan umjetnosti!

Tea Simunić

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.