Libar

Na dobro Vam došla Sudamija!

Danas je blagdan Sv. Dujma, zaštitnika grada Splita. Usprkos nepovoljnoj epidemiološkoj situaciji blagdan će biti dostojanstveno obilježen kako i priliči ovom velikom danu.

Sveti Dujam bio je salonitanski biskup koji je živio i djelovao u doba vladavine cara Dioklecijana. Pogubljen je 304. godine za vrijeme progona kršćana kojega je vodio car. Uskoro se oko groba u Saloni stvorio kult mučenika, što je rezultiralo skupljanjem vjernika.

Blagdan i sajam datiraju još od perioda ranoga srednjeg vijeka čiji izvori ukazuju na štovanje dana i okupljanje vjernika. U vrijeme učestalih turskih napada početkom 16. stoljeća ostalo je zapisano da su Splićani 1515. godine zahtijevali od mletačkih vlasti da narede splitskom knezu neka poduzme odgovarajuće mjere kako bi opstao sajam sv. Duje u vremenima kada je trgovina padala zbog osmanske opasnosti. Sredinom 19. stoljeća organizirana je prva tombola, na prijedlog kanonika Mandjera, koja je i danas sastavni dio proslave. Koliko je u Splitu i Splićanima važan kult svetog Dujma piše u prvoj glavi Statuta grada Splita iz 1312. godine, gdje se navodi: “… isto tako određujemo i naređujemo da svatko mora blagdan svetoga Dujma časno poštovati i slaviti”.    

Neka tako ostane i danas, pa svima poručujemo: Na dobro Vam došla Sudamja!

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.