Libar

Konferencija za medije – projekt “Identifikacija darovitih učenika u području matematike”

U subotu je u dvorani na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Splitu održana konferencija za medije s ciljem prezentacije projekta „Identifikacija darovitih učenika u području matematike“. Nositelj projekta je Centar izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije; Ivica Zelić, ravnatelj i Ana Majić, stručni suradnik-psiholog. Na konferenciji su sudjelovali Tomislav Đonlić, županijski pročelnik za školstvo, te partneri projekta Vinko Filipović, v.d. ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja i Nikola Koceić-Bilan, dekan Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Splitu.

Za sudjelovanje se prijavilo svih 96 osnovnih škola u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a mogućnost sudjelovanja u testiranju imalo je 4 600 učenika četvrtih razreda osnovne škole. U projektu je, nakon što su roditelji dali suglasnost za sudjelovanje svoje djece, sudjelovalo 3 424 učenika četvrtih razreda.

Ciljevi projekta su:

  • Identifikacija potencijalno darovitih učenika u području matematike kako bi im se osigurala podrška uključivanjem u programe koje provode CI SDŽ ili škole.
  • Poticanje škola na uspostavu sustava podrške cjelovitom razvoju darovitih učenika.
  • Standardizacija testa za identifikaciju darovitih učenika u području matematike.

Projekt je koristan svim uključenima:

  • Učenici i roditelji dobivaju informaciju o potencijalnoj darovitosti u području matematike i mogućnost uključivanja u programe za razvoj tih potencijala.
  • Odgojno-obrazovni djelatnici dobivaju informaciju o potencijalima svojih učenika, ali imaju priliku i razvijati svoja znanja i vještine kroz pripremu te provedbu ovog projekta.
  • Škole kroz ovaj projekt rade na uspostavi sustava pružanja podrške cjelovitom razvoju darovitih, ali i svih ostalih učenika.

Provedba testiranja:

  • Testiranje se provodi u školama, učionicama u kojima učenici i inače borave, u skladu s epidemiološkim mjerama.
  • Provode ga učitelji iz škole, a traje četiri školska sata.
  • Roditelji/staratelji također sudjeluju u projektu popunjavanjem upitnika o nekim karakteristikama svog djeteta.

Video kutak koji prenosi konferenciju s izjavama svih dionika donosi tijek razvoja projekta, ulogu nositelja i partnera, te daje odgovore od čega se sastoji testiranje i zašto je važno sudjelovanje svih učenika i u konačnici  predstavlja ishode projekta.

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.