Libar

The Father

THE FATHER
Drama
Les Films du cru
Film4
UK, Francuska
IMDb: 8.3

Kreirali: Christopher Hampton, Florian Zeller
Glumci: Anthony Hopkins, Olivia Colman, Mark Gatiss, Olivia Williams, Imogen Poots…
Producent: David Parfitt
Redatelj: Florian Zeller
Trajanje: 97’
Godina: 2021

Film je ušao u kategoriju najkvalitetnijih, što pokazuju četiri nominacije za Oskara, od čega je dobio jedan za najboljeg glavnog glumca (Anthony Hopkins) i za najbolji adaptirani scenarij (Christopher Hampton i Florian Zeller).

The Father” je priča u kojoj Anthony Hopkins glumi 83-godišnjeg  Anthonyja koji pati od demencije, a od obitelji koju ima na njega pazi njegova kćer Anne, koju glumi fantastična Olivia Colman. Anne pazi svog oca, ali gubi snagu i nastoji uskladiti svoj život s njegovom bolesti.

Starca demencija izbacuje iz svijeta realnosti. Njegovo ponašanje varira od šarmantnog do bezobraznog, zaboravlja tko mu je kćer, gdje živi, gdje su mu stvari koje koristi na svakodnevnoj razini. Ono što je redatelju Florianu Zelleru dosta uspješno pošlo za rukom je da Anthonyjev lik prikaže na način da gledatelja zaveže za fotelju. Gledatelji prate situacije iz kuta dementnog starca i stvaraju sliku o kakvoj je bolesti riječ uz težinu koju za sobom nosi. Cijelim filmom dominira fantastični Hopkins koji je na kraju posve zasluženo dobio Oskara za najboljeg glumca.

Jako puno je situacija koje gledatelja nasmijavaju, ali i rastužuju. Scene su jako dirljive i lako je doživjeti emociju, poglavito kada ekspresiju pokazuju Hopkins i Colman. Zanimljivo je da glavni lik nosi ime glavnog glumca, kao i godinu rođenja, što nameće zaključak da je redatelj ulogu namijenio baš Hopkinsu i da je kreirana prema njemu. S druge strane, Olivia Colman koja je u nešto manjem fokusu,  svoju je ulogu prenijela besprijekorno. Njezina borba i ljubav prema ocu, odricanje kojega je spremna učiniti i žrtva koju podnosi u prvi plan postavlja ljudskost. U cijelom filmu je prisutan dualizam unutar kojega se provlači suosjećanje s obje strane. Često se u filmu pojavljuje i treća osoba, Annin muž, te četvrta osoba, Annina kćer, koji se gube u pomaganju jedni drugima. Ipak, najupečatljivija je Hopkinsova gluma u kojoj je emocija dosegnula visoku razinu, a koja je je obilježila  93. dodjelu Oskara.

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.