Libar

Poznati su finalisti izborne predstave, a mi ih pitamo: što ćemo sa sportom?

Prvi dio predstave zvane lokalni izbori završio je. Ivica Puljak s prvog i Vice Mihanović s drugog mjesta kreću u posljednji krug utrke za gradonačelnika Splita. Puljak ima prednost, čini se da bi je mogao i zadržati, ali Mihanović i njegov tim također vjeruju da će naći snagu za završni sprint i u fotofinišu pobijediti te tako vladati gradom iduće četiri godine.
Sada kada znamo tko je prošao dalje, moramo obojici postaviti jedno pitanje. Za njih će možda biti neugodno jer se u kampanji osim šturih rečenica da model upravljanja u Hajduku ne bi mijenjali o sportu uopće nisu oglasili. Pa, gospodo Puljak i Mihanović, što ćemo sa sportom?
U svojoj utrci za prestižnu stolicu oba su kandidata goruću temu jednostavno zaboravila. Ili jednostavno – preskočila. Ono što smo u prvom krugu vidjeli bile su floskule od obojice, pa je tako jedan kandidat rekao da mu je plan od Splita napraviti ‘centar svita’, dok je drugi tjednima mantrao da on ‘zna Split’. Svoje tvrdnje, treba li to uopće reći, nisu potkrijepili, ali su ipak uspjeli omađijati svoje glasačko tijelo.
Nisu se, doduše, ni kolege novinari pokazali kao dorasli zadacima, pitanja koja su upućivali kandidatima bila su nemušta i na razini PR-a, ali dobro, kada se kandidati oglašavaju na vašim stranicama nije baš ni uputno pitati nešto neugodno.
Ipak, mi možemo, pa ćemo pitanje i ponoviti. Dragi kandidati, kako gledate na splitski sport i koja rješenja nudite?
Ne krenete li to pitanje rješavati odmah, sport bi mogao još potonuti. Da, neki su pomaci zaista vidljivi, i ne može se reći da u mandatu Andre Krstulovića Opare nije bilo infrastrukturnih zahvata, ali sve je to, vjerujem da ćete se složiti, premalo.
Jer, bazeni su obnovljeni tek kada su počeli prokišnjavati, većina klubova i dalje životari, a jedini koji od svega imaju korist su čelnici tih klubova koji od vaših donacija žive. Djeca, rekreativci i običan puk od svega toga nema ništa.
Sport i sportski objekti grada su javno dobro. Da prisnažimo ranije napisanom, moramo vas pitati. Što ćete napraviti sa splitskim sportom?
Imate li kakav plan? Imate li ekspertnu skupinu koja će raditi na boljitku sporta u ‘najsportskijem gradu na svitu’? Hoćete li poboljšati infrastrukturu? Hoćete li uvesti jasnije kriterije izvrsnosti i pravednije raspodijeliti novac? Hoćete li maknuti uhljebe iz klubova? Ova i još mnoga pitanja zanimaju sve zaljubljenike u sport, a vi nam gospodo na to niste dali nikakve odgovore do sada.
Možda bi bilo pametno da nešto o tome kažete u drugom krugu, možda vas baš vizija sporta odvede do pobjede.
A možete i mudro šutjeti. Tako je manja šansa da ćete izgubiti glasove za eventualnu izgovorenu glupost. U krajnjoj liniji, tko god pobijedio, za katastrofalno stanje uvijek možete okriviti one koji su bili prije vas, po dobrom starom hrvatskom poučku.

Luka Poropat

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.