Libar

Kamo nakon srednje škole?

Posljednji je nastavni tjedan svim učenicima završnih razreda srednjih škola. Po mnogočemu je riječ o, nažalost, najtužnijoj generaciji maturanata jer se novonastala situacija najjače odrazila upravo na njihovo školovanje, ali i proces odrastanja koji je ostao nepovratno zakinut za dva vrlo važna događaja kojima se stavlja točka na jedan velik dio života i koji naznačuju početak nove etape, one „odrasloga“ života. Nameće se pitanje može li uistinu „generacija nesigurnosti i neizvjesnosti“ hrabro i samouvjereno pristupiti bilo čemu u ovome trenutku, a posebno ispitu zrelosti, državnoj maturi, koji jedini sigurno dolazi?

Vrlo je teško reći s obzirom na cjelogodišnju izmjenu virtualnoga i uobičajenoga odvijanja nastave koji je ostavio traga, htjeli mi to ili ne, i u pogledu jačanja osjećaja neizvjesnosti i nesigurnosti, ali i na kvaliteti i osjećaju kontinuiteta u nastavi. Koliko se god nastavnici i roditelji trudili ohrabriti mlade ljude na početku njihova životnog puta, teško je reći u kolikoj im mjeri pomažemo, a u kolikoj odmažemo, usprkos najboljim namjerama. Njihova osjetljiva dob i njoj svojstvena neodlučnost ovaj su put pred još većim izazovom – na vlastite su oči gledali kako se preko noći tope snovi i trud ljudi koji su godinama ulagali u svoju poslovnu budućnost. Ipak, nije novost da najviše rastemo u najtežim i najneugodnijim situacijama, daleko izvan zone ugode, pa ne možemo reći da baš ništa nisu iz svega ovoga i naučili već na samome početku života. Da, ništa na ovome svijetu i u ovome životu nije sigurno, ali to ne znači da zato trebamo posustati i odustati od želje da iz njega izvučemo najbolje, ono za što se vrijedi boriti i živjeti. Maturanti su zasigurno dobro proučili koje im se sve opcije nude, koliko bodova koja od njih zahtijeva, pokušali naći idealan omjer između srca i razuma. Žalosno je što se i dalje kompetencije „mjere“ bodovima, no to je već tema za neki drugi članak. Vrijeme u kojem živimo uči nas tomu da je teško preživjeti i da se treba okrenuti nečemu „opipljivom“, što će nam sigurno donijeti kruh u ruke jer od strasti se prema životu ili poslu ne živi. No, koliko je zapravo poražavajuće da takvu poruku olako izričemo, gotovo lišeni boli koju za sobom ostavlja, ne promišljajući o tome do čega smo došli i koliko je štete nanijela? Ona je dovela do nesretnih i nesamoostvarenih života, lošega psihičkog zdravlja, nesretnih obitelji, loše obavljenoga posla, nesretnoga društva. Zašto ne promišljamo češće o izreci „Radi ono što voliš i ni jedan dan u životu nećeš provesti radeći“? Zašto ju kao roditelji i nastavnici ne uklopimo u razgovore s mladim ljudima? Zašto i mi sudjelujemo u krojenju crnila u njihovim glavama kojega, barem u ovim vremenima, ne nedostaje? Zašto nismo njihova oaza mira i sigurnosti, primjer da se može odabrati ono što voliš, a ne ostati posve gladan? Istina je, treba biti realan – uvjeti nisu idealni i zbilja tek rijetki žive od onoga što istinski vole, ali može se. Uzmemo li zdravo za gotovo da se snova samo treba odreći (a pogotovo sa samo 18 godina), kamo ćemo i hoćemo li uopće ikada ikamo stići?

Dragi maturanti, na početku ste svojega životnoga puta i cijeli je svijet pred vama. Koji god afinitet imate, prigrlite ga i postanite u tome najbolji. U svim kategorijama postoji netko zbilja uspješan tko će vam dati vjetar u leđa i potvrditi da se isplati barem pokušati. Ne posustajte ne uklopite li se u bodovne pragove jer ne postoji broj koji može obuhvatiti sve ono što vi jeste i sve potencijale koji u vama leže. Na vama je samo da ih probudite. Pogriješite li u svojemu odabiru i shvatite to naknadno, imajte na umu da ne morate sve odgovore dobiti odmah, a neke i ne možete. Dragi maturanti srednjih strukovnih i umjetničkih škola, ako ne namjeravate upisati fakultet, to nipošto ne znači da ćete biti manje plaćeni, cijenjeni ili sretni radeći ono za što ste školovani, osposobljeni i nadareni. Na kraju svega, važno je samo da niste iznevjerili sebe i da ste se cijeli dali, a to se, iz osobnoga iskustva govorim, uvijek prepozna.

Stela Alfirević

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.