Libar

“Dva lica Tramezzanija” u vrhuncu borbe za Europu

Momčad Paola Tramezzanija u pozitivnom je nizu od pet utakmica bez poraza, od čega su zadnje tri rezultirale pobjedama splitske momčadi. Nije ovo talijanskom treneru i ‘Bijelima’ prvi takav niz. Prethodi ga onaj koji se protezao od veljače do travnja ove godine, kada je Hajduk na kontu imao čak devet pozitivnih rezultata, kojeg je na kraju prekinuo Osijek minimalnom pobjedom na Poljudu. Međutim, trenutni se niz u mnogočemu razlikuje od svog pragmatičnog prethodnika.

Prvu svoju pobjedničku seriju Talijan je započeo minimalnom pobjedom protiv Rijeke, koja kao da je bila recept za uspjeh za sve one utakmice koje će uslijediti nakon nje. Svojevrsni ‘catenaccio’ urodio je plodom tek kasnim, sretnim i spretnim pogotkom Mije Caktaša u posljednjim minutama susreta na Rujevici. Neslužbeno je nogometno pravilo da se pobjednička momčad ne mijenja, kako igrački, tako i formacijski i taktički. Stoga nije čudilo da se Hajdukov strateg na takav pragmatičan način igre odlučio dok mu je god donosio pozitivan rezultat.

Međutim, porazom od Osijeka na Poljudu sredinom travnja je Hajduk izgubio puno više od tri boda. Nenad Bjelica do kraja je prokužio Tramezzanijeve taktičke postavke, koje je već u prijašnjem nesretnom kiksu protiv Belupa načeo Tomislav Stipić. Nije to bila neka velika filozofija, ispostavilo se da je protivniku ključno bilo samo izolirati Marka Livaju, ne dati mu prostora za prevelike egzibicije prema naprijed, budući da je on uistinu bio jedina napadačka karika ‘Bijelih’, koji su se oslanjali isključivo na njegove individualne kvalitete.

Nakon toga, trebalo je nekoliko utakmica da Talijan shvati da ovakav pristup i taktički format neće biti dovoljni za prolazak u Europu. Nakon bezidejnih partija u Koprivnici i na Maksimiru, stigla je pobjeda protiv Rijeke koja je predstavljala prijelomnu točku u Tramezzanijevoj nogometnoj filozofji. Hajdukov je strateg bio primoran od prve minute u igru staviti mlade Ljubičića i Biuka, što je rezultiralo bržom i konkretnijom igrom ‘Bijelih’ prema naprijed, koja se nije oslanjala pretežito na individualne kvalitete.

Od onda, Hajdukove pozitivni rezultati više uopće nisu minimalni i pragmatični kakvi su bili u prvom dijelu Tramezzanijeva mandata. Dapače, Hajduk ima igru i prema naprijed i nazad, a ono što je i najvažnije od svega, ima i ideju i hrabrost da je pretoči u djelo. Nesumnjivo je tome svemu kumovalo uključenje sjajnih juniora u prvu momčad, no treba naglasiti i Tramezzanijev doprinos u promjeni sustava igre. Talijanski trener je shvatio da njegovoj momčadi igra u formaciji 3-4-3 jednostavno ne leži u fazi napada, kada se kreacija akcija uglavnom oslanjala na individualne bljeskove osovine FossatiLivajaUmut. Izostanak jednog od trojice spomenutih značio bi veliki gubitak za momčad i vrlo vjerojatno prosute bodove i/li neuvjerljivu igru. Promjenom formacije u 4-2-3-1 Tramezzani je, uz dodatnu stabilnost u obrani sa stalnim prisustvom minimalno jednim od bekova u njoj, dobio i više igrača u fazi napada, što je Hajduk neupitno iskorištavao ostavljajući više lopti u protivničkim mrežama.

Hajduk u sklopu posljednjeg kola prvenstva na Poljudu dočekuje Lokomotivu. Utakmica je to ‘visokog rizika’, jer u njoj se, kao i u onoj na Rujevici, odlučuje tko će u Europu, a tko će ostati praznih ruku. Splićani će u slučaju pobjede sigurno biti četvrti jer netko od Gorice i Rijeke u njihovom međusobnom srazu mora prosuti bodove, a to će im mjesto biti karta za Konferencijsku ligu, ukoliko Istra ne priredi senzaciju i protiv Dinama osvoji Kup.

Međutim, Hajduk će u ovoj utakmici sasvim sigurno biti oslabljen izostancima suspendiranih Todorovića i Fossatija, koji su se u polusezoni pokazali kao jedni od ključnih kotačića Tramezzanijevog stroja, a upitan je i nastup Marka Livaje koji je zadobio lakšu ozljedu prošli tjedan u Šibeniku. Dakle, nekoliko stožernih igrača može biti odsutno, a Lokomotiva, pak, na Poljud dolazi po bodove spasa za potvrdu opstanka u prvenstvu, što Hajduku sasvim sigurno neće olakšati posao.

Roko Uvodić

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.