Libar

Hajduk izborio pretkola Konferencijske lige

Napokon mir i spokoj! Nakon duge i neizvjesne sezone Hajduk je u posljednjoj utakmici prvenstva rutinski svladao Lokomotivu s 2:0 i tako izborio četvrto mjesto na ljestvici koje će mu iduće sezone donijeti kvalifikacijska pretkola Konferencijske lige. ‘Bijeli’ su slavili golovima Livaje i Biuka, od kojih je po jedan pao u svakom poluvremenu.

Momčad Paola Tramezzanija tako je rutinirano preuzela rizik kojeg je nosila ova utakmica, budući da je ‘Bijelima’ pobjeda bila ključna za osiguranje europskih dvoboja na ljeto. Ono što ovu utakmicu na početku nipošto nije činilo rutinskom bila je činjenica da je Lokomotiva dolazila na Poljud po nužne bodove, kako bi u borbi za opstanak ovisila sama o sebi.

Talijan je svoju momčad postavio u uobičajenih 4-2-3-1, iako oslabljen izostancima suspendiranih Todorovića i Fossatija, od kojih se izostanak potonjeg bitno osjetio u prvom poluvremenu. Umjesto talijanskog veznjaka, u sredini terena zaigrao je dosta mlađi Jani Atanasov u partnerstvu sa Stankom Jurićem. Hajdukov Sjevernomakedonac ipak je imao nešto drukčiju ulogu od one koju Tramezzani uobičajeno daje Fossatiju, u smislu da je primarno bio postavljen kao dodatni osigurač u fazi obrane. Međutim, Atanasov nije odrađivao standardne Fossatijeve zadaće iznošenja lopte iz svoje polovice, pa je takva nepovezanost linija rezultirala Livajinim spuštanjem do centra po loptu koji bi tako kreirao konkretnije akcije svoje momčadi.

Međutim, Hajduk je cijelo vrijeme bio dominantnija i konkretnija momčad na terenu, s većim posjedom lopte i s više udaraca prema golu suparnika. Takav način igre urodio je plodom u 32. minuti susreta, nakon izvrsne akcije Livaje i Jurića koji su tijekom čitavog susreta bili ponajbolji ‘Bijeli’ na terenu. Ukrao je Kaštelanin jednu loptu, izvrtio protivničke suigrače na rubu šesnaesterca, odigrao dupli pas s Jurićem te mirno plasirao loptu pored nemoćnog Santinija za vodstvo svoje momčadi.

Iako se na odmor otišlo s minimalnim Hajdukovim vodstvom, momčad Samira Toplaka ni u drugom poluvremenu nije preuzela nešto veći rizik u fazi kreacije napada. Gostujući strateg prije same je utakmice samouvjereno najavljivao da njegova momčad neće ispasti iz lige, što se na kraju i obistinilo, no u potpunosti je ovisilo o rezultatima ostalih današnjih dvoboja. Bilo kako bilo, dojam je da je njegova momčad trebala igrati otvorenije nakon primljenog pogotka, što nije učinila, pa se Hajdukova pobjeda unatoč minimalnom vodstvu činila uvjerljivom i sigurnom. Dokaz tome je gotovo pa cjelodnevno Kalinićevo besposličarenje na vratima ‘Bijelih’, budući da je trebao intervenirati samo jednom u čitavih 90 minuta susreta.

Hajduk je Lokomotivinu pasivnu igru kaznio još jednim pogotkom u 82. minuti, kada je Livaja podvalio sjajnu loptu za Biuka, koji je mirno poentirao u suprotni kut za konačnu potvrdu Hajdukove pobjede, a i putokaz onakvog puta kakvim splitski klub treba težiti.

Marko Livaja je možda danas odigrao svoju posljednju utakmicu u Hajdukovom dresu, a skupa s njim i Umut i Kalinić. Još otprije su svoje sezone završili Fossati i Todorović, a pitanje je tko će još prestati biti dio splitske momčadi za par dana. Prvospomenuti je definitivno ključni Hajdukov igrač ove polusezone, što je dokazao i brojkama sa 6 golova i 7 asistencija u samo 15 utakmica. Njegov doprinos u ovoj momčadi ne očituje se samo u brojkama, već i u neospornom podizanju kvalitete svih ostalih igrača u njegovoj blizini. Također je činjenica je da su sva petorica činila temeljne okosnice ove polusezonske momčadi, što pred Hajdukovu upravu u narednih par tjedana i mjeseci stavlja velik izazov u slaganju kadra za iduću sezonu.

Sada kad je Europa izborena i turbulentno prvenstvo privedeno kraju, trebat će pričekati još par dana da se dojmovi o istom slegnu i da se konačno evaluira ova sezona, što sa sportske, što s financijske strane. O tome će se, vjerujemo, narednih dana očitovati uprava, što će implicirati davanjem odgovora na neka od ključnih kadrovskih pitanja, što nesumnjivo nosi uzbudljiv i prometan ljetni prijelazni rok na Poljudu. Ono što je trenutno jedino zadovoljstvo jest da je ova sezona donekle spašena ulaskom u kvalifikacije Konferencijske lige, u koje će, nadajmo se, ‘Bijeli’ ući s istom okosnicom prve momčadi kao i u finišu sezone.

Roko Uvodić

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.