Libar

Zašto čitam?

Knjige su meni bijeg u paralelni svemir. Od malena sam fascinirana njima. Sjećam se kako su me kao curicu privlačile raznobojne korice i svijet mašte koji se skrivao u njima. Flash-backovi na tatu kako mi čita bajke i basne dok još nisam krenula u školu predivan su podsjetnik na mladost i jedna spona koja me drži za daleku i lijepu prošlost.

 Moja generacija zacijelo će se sjetiti zbirke bajki koja je bila popraćena i snimljenim prepričavanjem istih  jednog  popularnog glumca pomalo promuklog glasa (te bijele kazete još čuvam u staroj kutiji za cipele). Ukoričene knjižice ostale su također sačuvane i skoro pa netaknute, tolika je bila kvaliteta tiska osamdesetih godina. Svojoj sam ih djevojčici predala u dotu. Osjećaj koji mi se vratio kad sam ih ponovno krenula čitati kolidirao je sa spoznajom kako su nove verzije starih bajki pretjerano cenzurirane. Gdje je nestala krv u Pepeljuginoj cipelici i zašto vuk nije pojeo bakicu? Bajke su prozor u svijet koji čeka djecu, prikazuju borbu između dobra i zla. Takve ih se treba i čitati i razumjeti. Kroz osnovnu školu gutala sam knjige nemilice. Sve vrste, kratke, duge, zabavne, povijesne. Grička vještica izgorjela je u jedno ljeto. Te knjige naučile su me jezik, riječi, značenja i kontekste. Obogatile su me za budućnost. Kasnije je samo išlo naprijed. Pročitala sam svašta, mnoge sam i zaboravila, bilo je i loših izbora. I svaki je vrijedilo proći kroz prste, makar to bila i Gola istina Nives Celzijus. Na fakultetu sam upoznala Shakespearea. Da, da, on je taj, moj „guilty pleasure“. Nema što taj čovjek nije razradio, predstavio i razoružao.

 Čitanje je vježba za mozak, na njoj treba ustrajati. Svatko može sebi priuštiti par sati mjesečno za takav vid razonode. Pronađite za sebe neki žanr koji preferirate, u kojem uživate i lako ga pročitate. Nikada nije kasno vratiti se dječjim navikama, ali i započeti nove. Postoje knjige kojima se nanovo vraćam, a jedna od njih je i Mali princ. Imam ga u nekoliko verzija, i na stranim jezicima. Uhvatite se Sto godina samoće ili Lovca u žitu koji će vas odvesti  u neslućene visine, kao što će to učiniti i Gonič zmajeva. Te su mi favoriti, predivne rečenice koje ostavljaju trag.

Poklonite knjigu dragim prijateljima, od njih se nitko ne deblja, rijetko sagriješi i vječno su osobne! Izradite svoju malu knjižnicu i kutak za čitanje. Živite i kroz njih, možda vas potaknu na nove avanture i nauče nešto novo. Svjetski poznati pisac Orhan Pamuk rekao je da je jednog dana pročitao knjigu i cijeli mu se život promijenio. I moj se mijenja, sa svakom knjigom koju pročitam.

Knjiga je vrjednija od svih spomenika jer ona sama gradi spomenike u srcu onoga koji je čita.

stara egipatska izreka

Jadranka Akelić

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.