Libar

Ženski nogomet

Mitološko opravdanje statusa žena u društvu prema nekim teoretičarima potječe iz biblijskog poimanja žene tj. ženinog rađanja djece u mukama, dok muž gospodari nad njome. Takav odnos između muškaraca i žena društvo smatra opravdanim tisućljećima. Prema tome, status žena u društvu očituje su u tome da one moraju rađati djecu, biti majke i supruge, obavljati kućanske poslove, biti podređene muškarcima i brinuti o njima te su isključene iz položaja koji donose moć. Nekolicina antropologa i sociologa smatra da ne postoji, niti je ikada postojalo društvo u kojem žene nemaju status inferioran muškarcima, no postavlja se pitanje, je li to pravedno? Današnja tema je po svoj prilici ne tako česta, no uz to jako bitna tema u današnjem društvu, a to je pojam ženskog nogometa.

Na početku se moramo upoznati s podrijetlom nogometa i odakle njegovi korijeni sežu. Kao i kod muškog nogometa, tako i kod ženskog, počeci sežu iz daleke Kine, 3 st. prije Krista gdje se igrala inačica nogometa. Nogomet je u početku bio igra između pojedinaca, ali je već u vrijeme dinastije Tang poprimio oblike slične današnjem nogometu. Tijekom povijesti ženski nogomet je jednostavno nestao. U Europi, prvi počeci ženskog nogometa bili su zabilježeni u Engleskoj. Prva ženska utakmica odigrala se 1881. godine u Edinburgu između Škotske i Engleske, što dokazuje članak izdan u Glasgow Heraldu. Tijekom povijesti ženski nogomet nije naišao na odobravanje pa su mnoge utakmice morale biti prekinute. Sve povezane osobe bile su osuđivane u društvu te izložene raznim javnim kritikama. Nakon nekoliko pobuna i policijskog interveniranja klubovi su naišli na zid nerazumijevanja od okoline, posebice muške populacije (što je učestalo prisutno i danas) i otkazivanja već prije zakazanih utakmica, pa je tako u novinama kružila teza da je ženski nogomet bio kratka vijeka i nimalo sretnog završetka. No igračice nisu željele posustati već na prvoj prepreci te su uspjele organizirati sljedeće utakmice.

Jedan od ključnih ciljeva suvremenog društva je postizanje ravnopravnosti između muškaraca i žena, a to se odnosi i na ravnopravnost u sportu. Ovaj je problem prepoznat i na europskoj razini te se pitanjem rodne ravnopravnosti u sportu bave i europske institucije. Radi se na otklanjanju prepreka koje ženama sprječavaju preuzimanje funkcija u izvršnim odborima, povjerenstvima, upravi te na trenerskim položajima iz razloga što je zastupljenost žena na tim razinama vrlo slaba.

Za mene je nogomet strast, način s kojim se nosim s preprekama u životu. Gledajući glazbu možemo uvidjeti da u njoj postoji određena doza ravnopravnosti između muškaraca i žena. Možemo postaviti pitanje zašto to nije moguće kada dolazimo do sportskog polja, specifično nogometa. Ako nešto volite, nemojte dopustiti da vas neka prepreka zaustavi u vašem cilju. Trebate gledati samo vaš  stav i mišljenje i ne dopustiti da vam tuđa mišljenja unište dan; zato iz dana u dan trebate biti ustrajni u svojim ciljevima i namjerama, jer tek tada vam nitko neće moći stati na put.

Ne mogu vam dati formulu za uspjeh, ali vam mogu dati formulu za neuspjeh. Nastojte svakome ugoditi!

Kjara Zorić

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.