Libar

Groznica putovanja

Zaboravimo na prošlih godinu dana. Prohujalo s vihorom.  Ljeto je na pomolu, granice se otvaraju, turističke agencije plaho otvaraju svoje ponude. Destinacije se same nude, ne znaš koju odabrati. Jesmo li malo zaboravili taj osjećaj? Priprema, planiranje, istraživanje. Koliko dugo ćemo biti u svijetu snova, koliko novca će izmigoljiti s naših računa i prstiju, slatke su muke svakog tko voli putovati, bez obzira na koji tip izleta, vikend city breaka ili obiteljske ekskurzije izabrali.

Uzet ću za primjer izlet višečlane obitelji s malom djecom. Logistika je poznata. Dan prije puta kupnja bublica, namaza, 8 litara vode, keksića i grickalica, a ujutro netom pred polazak tjeranje oca u pekaru po slatko-slani doručak (uz neizostavna predbacivanja kako se opet nije sjetio kupiti Pikovu šunku, nego neku tamo što je bila na akciji, a koju djeca ni u noćnoj mori ne bi ni pomirisala). Mlađe dijete vrišti jer želi ponijeti sve igračke u njegovom vlasništvu, starija kćer se mršti jer mobitel mora ostaviti kući i praviti se da uživa na Radmanovim mlinicama zajedno s derištima mamine najbolje prijateljice, a koji su njoj apsolutno nedorasli. U autu sto stupnjeva, majka ne da klimu jer previše hladi, otac drži prozor otvoren i ne smije preko 60 na sat voziti jer joj onda previše puše. Na izletištu milijun obitelji, svi s istim ciljem, udahnuti svjež zrak, popiti pivu i igrati se loptom. Nekima to i uspije ako su bili dovoljno brzi i mudri za dokopati se strateškog položaja i usput ponijeli dovoljan broj rekvizita za zadovoljiti pojedinačna stremljenja podmlatka.

 Onda, recimo, imamo mladi bračni par koji se odluči na trodnevni bijeg u neku europsku metropolu. Prvo, pola godine vijećanja i skupljanja novca, usuglašavanje termina uzimanja slobodnog dana, poništavanje istoga jer je šef baš taj petak odlučio  učiniti hitnim radnim za svu radnu garnituru. Slijedi odabir hotela, ne sad baš neki visokokategornik koji vodi u bankrot, ali ne može se ni u svakakvu jeftinjaču ići, Instagram ne trpi „samo solidan“ namještaj i krevete. Pa onda kada dođu u Pariz, cura poludi za shoppingom i muzejima, a mladić jadan samo gleda koji kafić ima ekran da poprati prvenstvo, jer eto, njoj se baš išlo u Pariz kad je on trebao biti u Rusiji. A to što je ponijela pola ormara i napunila kufer do 10 kila nije pridonijelo njegovom općem zadovoljstvu, posebno kad je zadnjeg dana  shvatila da je obukla samo jedne hlače i dvije majice jer nisu ni hotela vidjeli, a o zlatnim štiklama da ne govorim. Ali bar će se imati čega sjećati kad budu prebirali po uspomenama.

Obiteljski tjedni odmori posebna su priča, bili oni zimski kada se isprsi jedna plaća (od majke i oca skupa) ne bi li se došlo na neko od poznatih skijališta, bili ljetni kada se uglavnom mlada obitelj seli kod rodbine ili kumova u kuću uz more. Jer, nemojmo se zavaravati, preskup je sport plaćati još i hotel ljeti ako ti najbolja prijateljica ili malo dalji rođak ima lijepu trokatnicu u koji vas može ugostiti i prijaviti kao turiste. Nema tu neka posebna priprema, trpaj sve i vozi što dalje od posla i vrućeg asfalta. Djecu pustiš na plažu po cijeli dan, a ženske lijepo u kući udaraju po kavicama i trač partijama, a muški na kartanje i bevandu. Nema boljeg od toga.

Učeničke ekskurzije također iziskuju zatomljivanje emocija koje izazivaju stres. Kupovanje odjeće, obuće, medicinskih potrepština, 500 tisuća naputaka o tome kako se ponašati, i koliko puta nazvati da vide roditelji da je dijete živo samo su neki od neizostavnih detalja koje prate ovakav vid putovanja. I uglavnom se svedu na isto, gdje si bio, što si vidio? „A bili smo negdi tamo ka u neke crkve, super je ka bilo“…“ pusti me na miru, posvađala sam se s Majom, neću više iz sobe izać“… „A zašto sam ti ja platila četri iljade kuna, nemaš pojma di si bila i sve pare si potrošila a suvenir materi nisi donila“…. I eto, lijepo je putovati.

Što sam vam htjela reći? Volim putovati, sve vam pričam iz iskustva, i taj proces priprema i sam tijek putovanja pridonosi čari istoga. Jer bez muke nema ni nauke. Putujte, uživajte, veselite se. I prebirite po uspomenama zajedno s obitelji i prijateljima s kojima ih dijelite.

Jadranka Akelić

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.