Libar

“Čuvari baštine” – Skrivena blaga mista moga

Program “Čuvari baštine” pokrenut u tekućoj školskoj godini u organizaciji Centra izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije, predstavio se u antičkoj Saloni učeničkom konferencijom Skrivena blaga mista moga.

Prisutnima se motivirajućim govorom obratio Blaženko Boban, župan Splitsko-dalmatinske županije: Moramo kao zajednica dati podršku i ulagati u mlade. Mnogi od danas viđenih projekata uključivali su suradnju učenika i njihovih roditelja i škole, a neki od njih mogu postati i novi turistički proizvodi na područjima pojedinih turističkih zajednica.

Ravnatelj CI SDŽ Ivica Zelić se obratio riječima: Drago mi je da smo se danas ovdje okupili kako bismo odali priznanje svim sudionicima ovog projekta, ali i nagradili one najbolje. Od samog početka programa Baštine zacrtali smo cilj, a to je potaknuti škole na provođenje odgojno-obrazovnog procesa na malo drugačiji način. Projektnom nastavom i istraživačkim pristupom, školski timovi otkrivali su ‘Skrivena blaga mista svoga’ i tako razvijali čitav set kompetencija nužnih za današnji, moderan svijet. Mnogi od njih snimali su videa, izrađivali animacije, virtualne šetnje, predstave, a kroz taj proces su učili o važnosti očuvanja i poštivanja baštine. Najbitnije je da su se dobro zabavili i nakon ove godine, mogu s ponosom kazati da smo uspjeli ispuniti cilj, a dokaz su svi ovi predivni projekti koje smo vidjeli na konferenciji.

Veliki broj odličnih projekata je otežao izbor, ali na kraju najboljim je proglašen projekt Balature moga grada u režiji učenika Srednje škole Ivana Lucića iz Trogira pod vodstvom mentorica Nikoline Vukman i Lucije Šegrt-Dražić.

Mentorski par iz Srednje škole Ivan Lucić iz Trogira je pokazao oduševljenje: Nismo očekivale biti Čuvari baštine 2021. godine, a rad na projektu dodatno nas je povezao i uistinu smo uživali u radu i međusobnoj suradnji. Projekt smo završili u svibnju organizacijom tematske izložbe u prostorima Muzeja grada Trogira na kojoj smo predstavili sve radove nastale na našim kreativnim radionicama, makete, fotografije, likovne uratke, plakate i stihove na čakavštini. Također, korištenjem digitalnih alata prikazali smo izložbu i u virtualnom okruženju. Ova konferencija je pun pogodak jer smo mogli vidjeti i što su radile naše kolege iz drugih škola kako bi sljedeće godine bili još bolji.

Drugo mjesto je osvojila Osnovna škola Slatine za projekt “Prizidnica srca moga”, a treće mjesto je pripalo Zdravstvenoj školi Split i projektu “Šumsko blago”.

Cilj projekta “Čuvari baštine” je potaknuti darovitost kod učenika, te razviti svijest o potrebi očuvanja prirodne i kulturne zavičajne baštine. Projekti učenika pridonose izgradnji osobnoga, kulturnoga i zavičajnog identiteta kroz stvaranje edukativnih sadržaja uz uključenje mladih i darovitih za umjetničke i društvene sadržaje u društveno korisne projekte.

Uz Centar izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije (CI SDŽ), kao nositelja u organizaciji učeničke konferencije su uključeni Splitsko-dalmatinska županija, Arheološki muzej u Splitu, Javna ustanova u kulturi Zvonimir Solin, grad Solin i centar Lesnina koji je osigurao nagradu kojom će pobjednički tim urediti dnevni boravak u svojoj školi.

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.