Libar

Tijelovo

Prvi četvrtak poslije nedjelje Presvetog Trojstva se slavi blagdan Tijelovo, kojega u brojnim hrvatskim krajevima nazivaju Brašančevo. Naziv je nastao još u 18. stoljeću, a dolazi od riječi brašno što možemo povezati s kruhom koji u euharistiji predstavlja Tijelo Kristovo. Mnogi se pitaju što je Tijelovo? Radi se o spomenu na ustanovljenje Euharistije na Posljednjoj večeri, koja se “odigrala” na Veliki četvrtak prije muke Isusa Krista.

Sve je započelo u 13. stoljeću, kada se sv. Julijani, augustinskoj redovnici iz Liegea (današnja Belgija) u jednom viđenju punog mjeseca ukazala mrlja. Redovnica je uštap protumačila kao Crkvu, a mrlju je definirala kao svetkovinu kojom bi se častio Presveti oltarski sakrament. Angažmanom sv. Julijane mjesni biskup Robert se Thorote je u svoju biskupiju uveo blagdan Presvetog Tijela i Krvi Kristove – sv. Euharistije.

Događaj koji je vezao mase za štovanje blagdana se dogodio 1263. u Italiji u mjestu Bolseni kada je lokalni svećenik slaveći misu posumnjao u pretvorbu kruha i vina u Tijelo Kristovo i Krv. U trenutku lomljenja posvećene hostije iz nje je prokapala krv koja se razlila po crkvenom oltaru. Papa Urban IV. je 8. rujna 1264. godine objavio bulu kojom je ustanovio blagdan Tijelova. U 14. stoljeću djelovanjem pape Ivana XXII. se blagdan proširio na cijelu Rimokatoličku Crkvu. Svetkovina Tijelova se obilježava i procesijama, sve je započelo u Köeln-u u 13. stoljeću, a u 14. stoljeću se proširilo u sve katoličke zemlje.

U Ludbregu 1411. se dogodio sličan “scenarij”, kada je prilikom pretvorbe svećenik posumnjao u čudo, ali samo nekoliko trenutaka kasnije je u kaležu ugledao krv. Papa Julije II. je početkom 16. stoljeća istražio događaj, a papa Leon X. dopustio štovanje relikvije Predragocjene Krvi Kristove koja se obilježavala prve nedjelje u rujnu.

Tijelovo je za Katoličku crkvu svetkovina u spomen na ustanovljenje Euharistije na Veliki četvrtak. U Republici Hrvatskoj je neradni dan i računa se kao deveti četvrtak nakon Uskrsa.

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.