Libar

Nogomet i politika u Jugoslaviji

NOGOMET I POLITIKA U JUGOSLAVIJI
Sport, nacionalizam i država
Autor: Richard Mills
Nakladnik: Profil
Split 2018.

NAGRADA LORD ABERDARE: “Najbolja knjiga o povijesti sporta 2018. godine”

Na prostorima bivše Jugoslavije nogomet je uvijek bio mnogo više od igre. Od nastanka jugoslavenske države nakon Prvog svjetskog rata pa sve do njenog raspada 1990-ih nogomet je bio tijesno povezan s politikom, preko najpopularije igre su se iskazivale socijalne tenzije, autoritarna unitaristička srpska politika pritiskala je druge narode, a i oni su preko nogometa iskazivali svoje nacionalne težnje samosvijest.

Britanski povjesničar Richard Mills, profesor moderne europske povijesti na Sveučilištu istočne Angleije u engleskom gradu Norwichu, godinama je proučavao nogometne prilike i procese na području bivše Jugoslavije, smatrajući da će upravo tako – preko nogometa – najbolje shvatiti što se u 20. stoljeću događalo na tim prostorima. Na temelju tog terenskog istraživanja, proučavanja arhiva i razgovora s brojnim sudionicima događaja napisao je ovu fascinantnu knjigu. Nije se bavio samo reprezentativnim nogometom i utjecajem visoke politike na glavne klubove, nego je proputovao cijelu bivšu Jugoslaviju da shvati što se zbivalo i s manjim klubovima, koji su bili itekako popularni u svojim sredinama.

Mills je potanko analizirao desetljeća jugoslavenskih sportskih i političkih zbivanja, opisavši niz ključnih događaja na nogometnim terenima i oko njih – sudjelovanje jugoslavenske reperezentacije na Svjetskom prvenstvu u Montevideu 1930. godine, odlazak nogometaša Hajduka u partizane, prelazak najboljih zagrebačkih nogometaša u beogradski Partizan nakon rata pod pritiskom, osnivanje Torcide, kao i dobro znani okršaj Dinama i Crvene Zvezde na stadionu Maksimir 13. svibnja 1990. godine, koji je bio svojevrsna najava raspada bivše države.

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.