Libar

Fantastični Zadar lakoćom protiv Splita za dvostruku krunu

Sinoćnjom utakmicom u Zadru pala je zavjesa na još jednu sezonu u hrvatskoj košarci. Pred nekoliko tisuća gledatelja koji su uspjeli ući u dvoranu na Višnjiku Zadar je premoćno, suvereno, ma veličanstveno stigao do svog trećeg naslova prvaka Hrvatske i zatvorio sezonu dvostrukom krunom.
Momčad Veljka Mršića krenula je u susret jednako kao što je to napravila u prvom i trećem, ali za razliku od prvog splitskog dvoboja, ovoga puta nisu dopustili da se Split približi i vrati u igru. Navijači u Krešinom domu podsjetili su nas kako je to igrati pred publikom, podsjetili su nas na sjajnu atmosferu koju samo Zadrani na košarci znaju napraviti. Nošeni fantastičnom potporom s tribina, uvjereni smo da košarkaši Zadra jučer jednostavno nisu mogli izgubiti.
Secirati utakmicu danas ne bi imalo smisla. Zadar je bio apsolutno bolji u svakom segmentu igre što konačnih 84:57 zorno prikazuje, a Mile Karakaš i njegovi igrači mogu na koncu biti zadovoljni takvim porazom jer je pred kraj treće četvrtine utakmice Split imao zaostatak od 31 poena.
Najbolji u momčadi Zadra bili su, možemo već reći tradicionalno, Onuaku, Mavra i Carter, a kod Splita je to također potpuno očekivano bio Roko Leni Ukić.
Zadar zasluženo završava sezonu s dva trofeja, dok kod Splita, usprkos zapravo solidnoj sezoni u kojoj su dohvatili finala u oba domaća natjecanja i izborili ostanak u ABA ligi, ostaje bezbroj upitnika.
Dva druga mjesta i u posljednji trenutak spašen prvoligaški status u regionalnoj ligi naizgled se čine kao veliki korak naprijed. Ali, kada se pogleda roster i zbroje sredstva uložena u momčad te ono što ostaje u idućoj sezoni nakon svega, veliko je pitanje je li se sve skupa isplatilo.
Ukić i Marčinković odlaze gotovo sigurno, veliko je pitanje što će biti sa strancima, izvjestan je odlazak Vrankovića, a praktički niti jedan mladi igrač, s iznimkom donekle Perasovića nije promoviran u protekloj sezoni. Perasovićeva je uloga u velikom dijelu sezone bila značajna, ali u finalnoj seriji gotovo da ništa nije igrao. I umjesto da se promovira mladi domaći igrač, ove smo sezone gledali strance i veterane da bi se ostalo bez trofeja i s upitnom budućnosti.
Ostaje nam tek vidjeti što će nova gradska vlast činiti s KK Splitom, ali teza koju smo iznijeli na početku postojanja našeg portala koja je dovela u pitanje ispravnost ovakvog puta, na koncu se, nažalost, pokazala točnom. Uloženo je odijelo, a dobili smo rukav.
Ne preostaje nam ništa drugo nego nadati se da će iduća sezona biti uspješnija za Splićane, a Zadranima možemo samo čestitati na sjajnom rezultatu i nadati se da ovo neće biti samo još jedan bljesak kakvih smo se nagledali u posljednjih 30 godina nego da se i tamo možda stvara jedna zdravija priča koja će se razviti na dobrobit hrvatske košarke.

Luka Poropat

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.