Libar

Jadran želi zauzeti primat u hrvatskom i europskom vaterpolu

Natjecanja su završila gotovo u svim sportovima pa se polako rezimiraju sezone i učinjeno u njima. U današnjoj sam kolumni odlučio ne vraćati se i ne analizirati puno, ali ćemo zato gledati u budućnost. Ipak, mali povratak u netom završenu sezonu je neminovan.
Prvi puta nakon sedam godina vaterpolisti dubrovačkog Juga ostali su bez trofeja. Ne čudi to s obzirom na ovosezonske predstave. Poraz od čak 15 razlike od Pro Recca i poraz od Šibenika u prvenstvu dali su naslutiti da nešto ozbiljno ne štima u klubu, ali čak ni najveći pesimisti nisu očekivali sušnu sezonu. Ipak, Mladost u prvenstvu i Kupu, Radnički iz Kragujevca u regionalnoj ligi i četiri momčadi iz ostatka Europe u Ligi prvaka pokazale su se kao nepremostiva prepreka za Dubrovčane.
Znak je to da se situacija na vaterpolskoj karti u Hrvatskoj mijenja, ali Mladost usprkos dvama trofejima u završenoj sezoni ne bi trebala biti glavni favorit u nadolazećoj jer iz redova kluba sa Save odlaze dva ponajbolja igrača, a i financijska je slika dosta klimava. Jug se odlučio na zaokret u klupskoj politici pa su redove kluba iz Gruža pojačala dva grčka vaterpolista, a koliko je to ispravan smjer vidjet ćemo u sljedećoj sezoni.
A sada – poslastica. Spomenuta dva mladostaša, dva hrvatska reprezentativca – Luka Bukić i Konstantin Harkov iduće će sezone igrati u kapici splitskog Jadrana. Momčad sa Zvončaca pokazuje ozbiljne namjere da ponovno postane najjači hrvatski klub. Nakon velikog infrastrukturnog zahvata zatvaranja bazena i dovođenja Nikše Dobuda, dolazak dvojca iz Mladosti šlag je na tortu. Uz postojeći kadar koji je već pokazao da može parirati Jugu i Mladosti ovaj bi trojac trebao biti nositelj nečeg novog i velikog.
U Splitu se napokon stvara klub koji bi mogao nešto značiti i u europskim okvirima. Hajduk će, usprkos velikim ambicijama predsjednika Jakobušića (koji je vezan i uz Jug kao dopredsjednik op.a.), teško do titule. Svi znamo u kojem natjecanju Hajduk igra pa je zaista nerealno očekivati da se može doći do naslova prvaka bez obzira na kvalitetu momčadi. KK Split je propustio možda i najbolju priliku da u dogledno vrijeme vrati naslov prvaka prije nekoliko dana, a što će i kako će u klubu biti, tek treba vidjeti s obzirom na dolazak nove vlasti u grad Split. Pa kada maknemo klubove iz dva najpopularnija sporta koji, nažalost, nemaju velike šanse stići do trofeja, kao lanterna svijetli ime Jadrana.
Najaviti naslov prvaka ili veliki europski iskorak bilo bi zaista pretenciozno. Trebat će vremena da se momčad uigra, da se stvari poslože na mjesto, ali svakako veseli sam pogled na aktivnosti koje se događaju u klubu. S velikim ćemo zadovoljstvom iduće sezone pratiti još jedan splitski klub u nastojanjima da se vrati u vrh hrvatskog i europskog sporta, na mjesto na kojemu je bio i na kojemu mu je, realno, i mjesto.

Luka Poropat

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.