Libar

Ostao je, a što sad?

Postoji jedna osoba oko čije se bliže budućnosti posljednjih tjedana brinuo čitav hajdučki puk Dalmacije, a i šire. Navijačka kampanja #LivajaOstani dosegla je državnu razinu i urodila plodom, pa je najbolji igrač Hajduka, na opću radost svih navijača potpisao trogodišnji ugovor s ‘Bijelima’.  Ostanak Marka Livaje već je neosporno najveće pojačanje ‘Bijelih’ ovog prijelaznog roka, uzevši u obzir da je on već pokazao i dokazao svo svoje igračko umijeće protekle polusezone. Statistika od 6 golova i 7 asistencija, 23 ključna dodavanja, te skoro 3 pretrpljena prekršaja po utakmici samo je brojčani dokaz Livajinog doprinosa momčadi, no navijačku ljubav Kaštelanin je ipak izborio onim što se ne može izmjeriti.

Sama činjenica da se u klub u kojem je ponikao vratio u najboljim igračkim godinama, pa makar u početku samo na jednu polusezonu, dovoljan je dokaz da je Livaja napravio nešto što njegovi prethodnici nisu, iako su se kleli u vječnu ljubav prema klubu i obećavali svoj povratak. A kada bi se i vratili, obično bi to bilo simbolično na kraju karijere, kada bi im mjesečna cifra prihoda vjerojatno bila odveć velika za ono što su pokazivali na terenu. Samim time, Livaji se ništa, ama baš ništa, ne može osporiti. Čak ni tinejdžerski buntovnički dani koji su rezultirali odlaskom u Dinamo i ljubljenjem njegovog grba ne mogu umanjiti veličinu poteza koje je povukao i prije nekoliko mjeseci i ovih dana vrativši se i ostavši u matičnom klubu.

Uzevši u obzir svu simboličnost njegovog poteza, slično je napravio i Josip Elez, bivši stoper Lazija, Rijeke i Hannovera, koji se također vratio u Split u najboljim igračkim godinama. Iako će on svoje trebati još dokazati na terenu, vraćanje bivšeg juniora ‘Bijelih’ u svoj tabor hvale je vrijedno. Njegovim povratkom kao da se oslobodio prostor za transfer mladog Marija Vuškovića, o kojem se podosta špekulira posljednjih dana, te bi se njegovom eventualnom prodajom popunila rupa na mjestu stopera prve momčadi.

Međutim, iako se Hajduk dosta pojačao svojim bivšim poletarcima, poljudska kadrovska križaljka nije niti približno gotova. Iako je ispunio zadatak odvevši svoju momčad u Europu, Paolo Tramezzani se pred nekoliko tjedana rastao s ‘Bijelima’, a na klupu je stigao mladi švedski stručnjak Jens Gustaffson, što je Hajdukova uprava opravdala kao nužan dugoročni potez.

I zaista, Šveđaninove reference im to daju za pravo. Danas 42-godišnji strateg najveći je dio svoje trenerske karijere proveo u prvoj švedskoj ligi kao trener Norrköpinga. Gustafsson je za četiri i pol godine mandata uspijevao balansirati s manjim budžetom od konkurencije i čestim prodajama mladih igrača, od kojih je zaradio oko 30 milijuna eura. Jedan od njih bio je i onaj Rasmusa Lauritsena u Dinamo.

Providno je da Hajduk pod palicama Nikoličiusa i Jakobušića želi gajiti politiku razvoja mladih igrača, s obzirom da za to ima sve potrebne preduvjete i infrastrukturu. Neupitna je i klupska želja da se vrati na mapu najboljih nogometnih akademija na svijetu. Zbog toga se i Gustaffson prometnuo kao prva želja splitske uprave, kao moderan i perspektivan trener koji voli napadačku igru i razvoj mladih igrača. Iako je u usporedbi s Tramezzanijem nemoguće osporiti Talijanove trenerske kvalitete, zbog navedenih se karakteristika Šveđanin ipak prije čini kao idealan odabir za dugoročno rješenje na klupi.

Međutim, za podrobnije zaključke ipak će trebati pričekati pripreme, koje će započeti 14. lipnja, kada će novi trener na Poljudu okupiti Hajdukovce. U Splitu će ‘Bijeli’ trenirati do 17. lipnja kada kreću prema jugu Dalmacije u kojem će odraditi tri treninga uoči prve pripremne utakmice. Hajdukovci će, podsjetimo, 19. Lipnja biti gosti na proslavi 100 godina HNK Slaven Gruda, a potom se vraćaju kući, gdje će trenirati do 23. lipnja. Tada je planiran polazak na petnaestodnevne pripreme u Sloveniju, gdje će igrači Jensa Gustafssona tamo trenirati do 8. srpnja, a u planu je odigravanje pet prijateljskih utakmica. Generalku uoči početka sezone Bijeli će imati 12. ili 13. srpnja, a nekoliko dana poslije zakazan je i službeni početak nove natjecateljske sezone Hrvatski Telekom Prve lige (17. srpnja).

Roko Uvodić

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.