Libar

Italija na početku turnira pokazala moć i razbila Tursku

S godinom dana zakašnjenja sinoć je u Rimu počelo Europsko nogometno prvenstvo. Utakmicom Italije i Turske započela je šesnaesta smotra najboljih reprezentacija starog kontinenta, a ako se po jutru poznaje dan čeka nas zanimljivo i efikasno natjecanje.
Nastupi Andree Bocellija i Bona Voxa bili su fantastična uvertira u ono što nas u idućih mjesec dana čeka na travnjacima u 11 europskih gradova, kulminacija će biti u kolijevci nogometa, Engleskoj, 11. srpnja.
UEFA je za uvodni duel dopustila ulazak 16.000 navijača, odnosno 25 posto rimskog Olimpica, a službena brojka onih koji su svjedočili otvaranju prvenstva bila je 12.916.
Što se tiče same utakmice, bilo je potpuno jasno da je Italija na domaćem terenu apsolutni favorit protiv Turske. Kvaliteta igrača, motiv igranja u svom glavnom gradu, iako sumnjamo da je potreban veći motiv od same činjenice da nastupate za svoju državu na Europskom prvenstvu, ali i trenutna forma bile su jezičac na vagi zbog kojih su neutralni pratitelji nogometa, ali i kladionice prednost uoči ovog dvoboja davali Azzurrima.
I već u prvom dijelu utakmice bilo je potpuno jasno da će Italija tu ulogu i opravdati. Prigode Talijana nizale su se pred vratima Cakira, ali su Immobile, Insigne i ostatak ekipe bili neprecizni. Najvažniji trenutak prvog dijela dogodio se u 45. minuti kada je nakon jednog igranja rukom turskog braniča nizozemski sudac Makkelie nakon konzultacija sa svojim sunarodnjakom Blomom u VAR sobi propustio dosuditi evidentan kazneni udarac za Italiju. Uzalud su Talijani protestirali, Nizozemac je bio neumoljiv pa se s početnim rezultatom otišlo i na odmor.
Kao da ih je sve to s kraja prvog dijela dodatno motiviralo, domaćini sinoćnjeg susreta na teren su u drugom dijelu izašli još bolji i agresivniji. Turska je napokon kapitulirala u 53. minuti kada je Merih Demiral poslao loptu u svoju mrežu nakon ubačaja Berardija. Italiji je, čini se, samo trebao gol da se njihovi kapaciteti oslobode do kraja jer ono što smo gledali do kraja bilo je zaista lijepo.
Sjajni Immobile pogodio je za 2:0 u 66. minuti, a konačnih 3:0 postavio je Insigne u 79. minuti na asistenciju Immobilea.
Konačnih 3:0 uopće ne odražava razliku u kvaliteti dvaju protivnika. Pobjeda Mancinijevih izabranika mogla je biti još uvjerljivija, a dojma smo da Turska ne bi dala gol da se igralo još 90 minuta. Gunesovi igrači bili su potpuno bezopasni po gol Donnarumme, a koliko su bili inferiorni svjedoči činjenica da nisu uputili niti jedan šut u okvir.
Ponovno se nakon ovakve utakmice možemo pitati o logici da na EURO-u nastupaju 24 reprezentacije kada Italija Tursku koja bi vjerojatno na prvenstvu bila i da je tu 16 reprezentacija, u 90 minuta ostavi bez udarca. No, to je jedna druga tema kojoj ćemo se posvetiti u nastavku prvenstva.
Italija je na samom startu pokazala moć i opravdala status favorita. Nastave li igrati kao jučer sigurni smo da mogu vrlo daleko na turniru, a koliko daleko pitat će se i druge momčadi.
Danas su na rasporedu tri utakmice, a posebno će zanimljiva biti ona Danske i Finske koja je na rasporedu u 18 sati u Kopenhagenu. U skandinavskom susretu Finci imaju debi na velikim natjecanjima, a nade nacije na plećima su Teemua Pukkija, najpoznatijeg i vjerojatno najboljeg finskog igrača nakon Jarija Litmanena. Prije njih, na teren će od 15 sati u Bakuu izaći Wales i Švicarska. Posljednji susret dana odigrat će Rusija i Belgija u Sankt Petersburgu, a početak utakmice je u 21 sat po hrvatskom vremenu.

Luka Poropat

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.