Libar

Kronika o našem Malom mistu

Kronika o našem Malom mistu
Miljenko Smoje
Nakladnik: Marjan tisak d.o.o.,2004.

Ako postoji netko u Dalmaciji tko nije čuo za Miljenka Smoju, evo nekoliko kratkih crtica iz njegovog života. Rođen je u Splitu 1923. godine,  a umro 1995. Bio je nastavnik, novinar, pjesnik i nadasve čovjek zaljubljen u svoj rodni kraj. U svojih 7 knjiga i scenarija za serije Malo misto i Velo misto pokazao je tu svoju ljubav cijeloj državi. Bio je humorist duboke emocionalnosti i vrsni pučki pripovjedač.

Nema bolje stvari od Malog mista. Nema Dalmatinca kojemu likovi iz njega ne čine dio familije. Kronika je Biblija za Dalmatince  i spomenik jednom vremenu, sredini 20.stoljeća iz pera mjesnog kroničara i pošćera Andrije Bombišta. Sva plejada živopisnih likova od Bepine i dotura Luigija do Anđe i Roka zabavit će vas i natjerati suze na oči i shvatit ćete da se ništa promijenilo nije. Osim jezika koji je nestao iz varoških kala. Jedna od antologijskih scena koja se i dan danas prepričava po splitskim štekatima ide ovako:

  • Šta ne jideš?-zapitala ga je Anđa.
  • -Ne mogu, ne da mi se, cilo misto vonja po bakalaru i fritulan. Ražestili su me ti vonji i ko sad more šnicele gucat. Sad bi da dvi ijade za pijat bakalara.
  • Bakalara bi ti na ovi dan? A di ti je svist, nesrićo jedna? To zatucani slave, njima je sutra Božić, a nama je radni dan ki i svaki drugi.
  • Jedno je svist, a drugo je bakalar. To nima veze-namrštija se Roko za njezino popovanje. – Asti sto, Anđo, jemaš prav, zatucani slavidu, mi ne slavimo. Ali zato ča sam napridan, niman bakalara. Oli bi ja bija manje svistan i napridan da san večeras izija malo bakalara i koju fritulu?
  • Vidin ja da se i tebi slavi-karala ga je Anđa.
  • Ne slavi mi se, nego mi se ji bakalar, razumiš li, boga ti vlaškoga-najidija se Roko.

Pročitajte adaptirani scenarij ili ponovno pogledajte epizode s glumačkim velikanima Borisom Dvornikom i Zdravkom Krstulović i uživajte u početku ljeta. Nima do Smoje, nima do Splita.

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.