Libar

Djevojka koja obećava

DJEVOJKA KOJA OBEĆAVA
Crime, Drama, Thriller
FilmNation Entertaiment
LuchyChap Entertaiment
Focus Features
SAD, UK
IMDb: 7.5

Kreirala: Emerald Fennell
Glumci: Carey Mulligan, Bo Burnham, Alison Brie, Ray Nicholson
Producenti: Margot Robbie, Tom Ackerley
Redateljica: Emerald Fennell
Trajanje: 113’
Godina: 2020

Film dobitnik “Oscara” za najbolji orginalni scenarij kojega je kreirala Emerald Fennell uz još tri nominacije za najbolju glumicu (Carey Mulligan), najbolju redateljicu (Emerald Fennell) i najbolju fotografiju, zaslužuje preporuku! Mlada scenaristkinja i redateljica Emerald Fennell je pravo osvježenje s obzirom da se radi o umjetnici u srednjim tridesetima koja svoju karijeru tek gradi. Punu afirmaciju je doživjela upravo filmom “Djevojka koja obećava”. Scenarij je Fennell napisala još 2017. godine, ali realizacija je uslijedila kada je Margot Robbie podržala projekt kao producentica filma.

Bivša studentica medicine Cassandra Thomas, fakultet je napustila zbog događaja iz prošlosti, radi kao konobarica i živi sama. Nema prijatelje, nije udana, nema dečka niti ljubavnika. Njena sveta misija su izlasci u kafiće, barove i noćne klubove gdje glumi pijanstvo. Pijanstvo potiče prisutne muškarce da pomognu “alkoholiziranoj” djevojci. Uglavnom se radi o muškarcima koji žele seksualno iskoristiti pijanu djevojku, koje Cassie vode kući isključivo zbog seksa. Međutim, nakon dolaska u njen stan, u trenucima kada izgleda da je sve otvoreno prema seksualnom činu, slijedi njeno naglo otrežnjenje i lekcija za muškarce koji su je pokušali iskoristiti. Cassandra uredno zapisuje u knjižicu sve muškarce koji su je htjeli iskoristiti …

Film “Djevojka koja obećava” je feminističko djelo koje pokušava ukazati na iste probleme kojima se bave razne ženske udruge i pokreti. U slučaju Cassandre riječ je o iskorištavanju djevojaka koje u trenucima pijanstva postaju “laka meta” za one muškarce koji njihovo trenutno stanje žele seksualno iskoristiti. U nekim trenucima film je potresan i originalan u načinu na koji obrađuje temu prevarenih, iskorištenih, silovanih djevojaka i žena. Ipak, scenarij je u segmentima kompliciran, što se u filmu odrazilo na radikalan način, često do razine pucanja, ali opet zaustavljen i vraćen na bitak ključan za temu koju film obrađuje.

“Djevojka koja obećava” je definitivno film koji šuruje s mizantropijom čija je meta muškarac. Ništa sporno nema u žestokoj osudi, prikazu problema i razotkrivanju zlostavljača i seksualnih napasnika, kao i onih koji šute, ali način na koji su prikazani muškarci je jednosmjeran i u nekim segmentima brutalan. Redateljica Fennell jasno poručuje da ne treba vjerovati niti onima koji naizgled izgledaju pristojno i relativno normalno. Ipak, radi se o visokoj razini generaliziranja, gotovo da nema pozitivne muške figure u filmu, što na jedan način blokira poantu kojom se treba voditi gledajući film. Da ne bude jednosmjerno, redateljica je žestoka i prema nekim ženskim likovima, možda baš iz razloga da se ublaži akcent.

Ističemo glumačko ostvarenje Carey Mulligan, koja sjajno mijenja lica, od izvrsno odglumljenih pijanstava do žestoke osvetnice koja želi ispraviti nepravdu. Radi se o ulozi koja je definitivno zaslužila nominaciju za “Oscara”. Film je ispunjen crnim humorom, šokantnim trenucima i sjajnom glumom Carey Mulligan, zabavan je i zanimljiv, a istovremeno težak, za mnoge žene sa sličnim iskustvom sigurno i traumatičan.

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.