Libar

Hrvatska je pokazala jedno veliko- ništa

Nemamo dobrih vijesti iz Londona. Nije činjenica da je Hrvatska upisala poraz u prvom kolu Europskog prvenstva protiv Engleske nimalo iznenađujuća, a još manje tragična. Zbog rasporeda u drugoj fazi natjecanja zapravo je bolje biti drugi nego prvi u ovoj skupini, a bodove vrijedne prolaza smo ionako računali osvojiti protiv Čeha i Škota.

Ono što puno više brine je nedostatak bilo kakve igre, bilo kakve ideje u igri. Neće zvučati bezobrazno ako kažemo da je Jordan Pickford, vratar Engleske, cijelu utakmicu bio nezaposleni statist na terenu. Mimo jedne lakše intervencije engleski čuvar mreže zaista nije bio spomenut i kadriran.

Englezi su u utakmicu krenuli silovito traživši rano vodstvo. Jednom Livaković, a jednom vratnica zaustavili su pokušaje Gordog Albiona. Prvih desetak minuta živjeli smo pod konstantnim pritiskom engleskih igrača, ali brzo nakon toga krenula je uspavanka. Englezi su većinu akcije gradili preko naše lijeve strane. Na mjestu lijevog bočnog startao je Gvardiol pa su Southgateovi izabranici dobro koristili neiskustvo našeg mladog reprezentativca. Većina će za lošu partiju okriviti mladog Zagrepčanina, ali realno krivnja ide izborniku Daliću koji je Gvardiola stavio na poziciju koja mu uopće nije prirodna.

Ipak, igrači jedne i druge momčadi nekako su dočekali poluvrijeme bez opasnijih prigoda na bilo kojoj strani.

I sam početak drugog poluvremena bio je uspavanka, zaista nismo mogli uživati u nogometu, a iz letargije nas je sve skupa trgnuo pogodak Raheema Sterlinga nakon asistencije Phillipsa. Jedna se greška naše obrane pokazala kobnom jer je pogodak Sterlinga ostao jedini na utakmici.

Do kraja smo ponovno gledali iznimno nezanimljivu utakmicu bez ikakvih šansi, a Dalićeve promjene uopće nisu urodile plodom i želi li Hrvatska nešto napraviti u nastavku natjecanja morat će puno bolje nego u prvoj.

Nakon prve utakmice možemo zaključiti da je potpuno nejasno na kojim temeljima Englezi grade optimizam jer zaista ne igraju ništa posebno, a po viđenom bi njihovo osvajanje trofeja zaista bilo veliko iznenađenje.

A Hrvatska? Dojma smo da gol Englezima ne bismo dali da se igralo još 180 minuta. Kako dalje? Pa nadajmo se da izbornik Dalić ima plan B. Jer ako je ovo plan A, jao nama.

Luka Poropat

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.