Libar

Stanite! Život je vrjedniji od novca

Imate li dušu? Stanite! Vrijede li više televizijska prava od života igrača? Bez EURO-a smo mogli svi preživjeti, dokaz je 2020. godina, ali razmišlja li itko o sudbinama ljudi koji, očigledno, služe samo za zabavu masa?
Prethodna je sezona zbog koronavirusa završena neplanski kasno. Najbolji nogometaši svijeta nisu imali priliku odmoriti se i oporaviti, a zbog poslodavaca željnih svakog centa morali su krenuti u akciju prije nego nalaže zdrav razum. Velik broj njih u aktualnoj je sezoni prebolio virus, a goniči robova na teren su ih tjerali onog trena kada bi zaraza prošla. Jer, nemojmo si lagati, prijenos nosi novac, a zdravlje… Ma koga briga za zdravlje? Umiru milijuni, jedan manje ili više statistička je greška.
I onda je došao EURO! Smotra najboljih europskih nogometaša na kojoj paradni konji trebaju zabavljati mase koje svoje frustracije liječe uspjesima onih koji fantastično barataju nogometnom loptom. Dobru zabavu mogla je spriječiti samo korona ili da se netko od istaknutih aktera sruši na utakmici. Nismo morali dugo čekati. Već treća utakmica donijela je borbu za život. Nogometni čarobnjak Christian Eriksen srušio se u susretu prvog kola Europskog prvenstva. Na domaćem terenu, dok su milijuni gledali susret njegove Danske protiv Finske, virtuoz iz Middelfarta pao je kao pokošen na travnjak. Svijet je stao. Šokantne scene obišle su planetu, a redatelj prijenosa je, umjesto da odmah prekine prijenos, fokusirao kameru na čovjeka koji je trebao postati novi Luka Modrić i zadiviti svijet svojim igrama.
Imamo li svi skupa dušu? Jesu li sportaši postali performeri čije bravure trebaju donijeti kratkotrajnu zabavu? Imaju li oni pravo na odmor ili smo ga im oduzeli jer, eto, zarađuju više nego prosječan čovjek? O besmislu natjecanja s 24 reprezentacije od kojih pola dolaze kao turisti bez ikakve šanse za slavu na kraju natjecanja mogli bismo napisati knjigu. A o besmislu natjecanja koje može rezultirati ljudskim žrtvama nećemo ni krenuti… Sportaši su ljudi. Oni, baš kao i mi, osjećaju umor. Nijedan od njih nije robot kojeg možete upaliti ili ugasiti po želji. A nerealnim očekivanjima možete ugasiti njihov život. Pa treba li netko zaista umrijeti da bismo shvatili da ljudski život nije vrijedan svog novca na svijetu?
Christian Eriksen mogao je umrijeti na terenu. Mogao je, zbog napora koji ga prate, umrijeti u igri sa svojih dvoje djece. Ali, to je malo vjerojatno. Hoće li Christian Eriksen ikada više zaigrati nogomet? Ma znate što? Koga briga… On će u godinama koje su pred njim biti brižan otac. A mogao je zbog, realno nebitne, utakmice prvog kola Europskog prvenstva biti pokojnik…
Stanite, gospodo, nogomet je i dalje samo najvažnija sporedna stvar na svijetu. Život? E on je ipak važniji …

Luka Poropat

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.