Libar

Hrvatskoj bod protiv Češke uz poprilično blijedu predstavu

Hrvatska je u drugom kolu grupne faze Europskog prvenstva remizirala s Češkom i tako osvojila svoj prvi bod na ovom natjecanju. Međutim, teško je to reći u nekakvom optimističnom tonu budući da su našim reprezentativcima bila poželjna sva tri boda, obzirom na poraz od Engleske u prošlom susretu. Još nije sve gotovo, Hrvatska još uvijek može proći dalje u osminu finala, no ne ovisi sama o sebi. Puno više će se još znati nakon večerašnjeg ogleda Škotske i Engleske.

Zlatko Dalić na teren je poslao ponešto izmijenjenu momčad u odnosu na dvoboj na Wembleyu, gdje je Lovren uskočio umjesto Ćalete-Cara, a uvođenje Brekala na poziciju lijevog krila izbacilo je Brozovića iz rostera veznog reda. Međutim, Dalićeva ideja ostala je skoro identična, pa je prvo poluvrijeme izgledalo kao jedno od najgorih u posljednje vrijeme, a njegova početna postava gotovo od početka ostala osuđena na propast.

Hrvatska se uglavnom branila u srednjem bloku, dok bi u presing izlazili samo najistureniji igrači u momčadi, a najintenzivniji u tome zasigurno je bio Rebić, koji je ponovno zaigrao na sebi neprirodnoj poziciji svojevrsnog targetman-a. Takva taktika ni u prvom ni u ovom susretu nije urodila plodom, obzirom da se Milanov igrač jako teško snalazio u zračnim duelima. Puno bolje nije bilo niti preko bokova, gdje se Brekalo i Perišić nisu previše snalazili, dok su Gvardiolu i Vrsaljku puno problema u obrani stvarali Coufal i Boril. Kramarić i Modrić ponovno su gušili jedno drugo igrajući na identičnoj poziciji ‘desetke’, pa ni jedan ni drugi nisu dolazili do svog punog izražaja.

Nasuprot tome, momčad Jaroslava Šilhavyja postavila se vrlo visoko i od samog početka zadavala mnogo problema ‘Vatrenima’. Usprkos hrvatskoj ulozi favorita, Češka je preuzela inicijativu i u prvom poluvremenu djelovala puno bolje i konkretnije na terenu. Vezni red sastavljen od Součeka, Holeša i Daride djelovao je impresivno pred bezidejnom hrvatskom sredinom, a visoki izlasci Coufala i Borila prouzročili su neke od najvećih prilika Čeha u prvom poluvremenu. Kada se činilo da su se naši napokon konsolidirali na terenu, a igra se prenijela u srednju trećinu, dogodio se prekid nakon kojeg je Patrick Schick ostao ležati krvavog nosa na tlu nakon zračnog duela s Lovrenom. Nakon konzultiranja VAR sobe, bilo je vidljivo da ga je hrvatski stoper udario laktom u skoku, pa je španjolski sudac Del Cerro Grande označio kazneni udarac za Češku, iz kojeg je Schick poentirao za prednost svoje reprezentacije. 

S takvim se rezultatom otišlo na odmor, uz poprilično bezidejnu igru hrvatske reprezentacije, te poneki blijedi bljesak pojedinaca, kao polušanse Rebića i Kramarića na kraju prvog dijela. Međutim, na samom početku drugog dijela Dalić je napravio dvije promjene, ubacivši u igru Petkovića i Ivanušeca umjesto Rebića i Brekala. Tako je centarfor Dinama zauzeo svoju prirodnu poziciju u središtu napada, što je odmah urodilo plodom budući da je otvorilo dosta prostora na poziciji krila. Tako su drugi dio ‘Vatreni’ furiozno otvorili sjajnom brzom tranzicijom na bok, gdje je Perišić nakon fantastičnog solo prodora snažno zatresao češku mrežu za poravnanje rezultata.

Iako je u drugom dijelu Hrvatska djelovala nešto energičnije i bolje, a Vlašić i Petković uz malo sreće možda mogli donijeti ‘Vatrenima’ sva tri boda, na kraju su ekipe podijelile bodove. Takav ishod zasigurno više pogoduje Češkoj koja je sada skoro pa osigurala prolaz u osminu finala, dok će se Hrvatska morati namučiti protiv Škotske kako bi iz te utakmice iznjedrila sva tri boda i uspjela osigurati dodatnu fazu natjecanja.

Roko Uvodić

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.