Libar

Gospodar muha

WILLIAM  GOLDING – Lord of the flies (izvorni naslov)

Izdavač: Algoritam, 1999.

Mračan roman o dobru i zlu koji morate pročitati

“Gospodar muha” britanskog pisca Williama Goldinga knjiga je koju jednostavno morate pročitati. Distopijskim se romanom na površinu izvlače sva ona  pitanja koja se tiču društva, o svemu što lako može naš svijet  pretvoriti u mnogo ružniju verziju. Takva je “1984” Georgea Orwella ili Huxleyev “Vrli novi svijet” u kojoj se prikazuje opasnost totalitarnih država; ili “Fahrenheit 451” u kojem se ljude drže pod kontrolom i zabranjuju im se individualnosti. “Gospodar muha” je alegorija, a glavna su tema konfliktni impulsi pojedinaca, dječaka, koji van civilizacijskih normi, postavljenih granica u kojima svi mirno živimo, promijene svoj karakter do neprepoznatljivosti. Pitanje glasi – leži li u svima nama zvijer i zlo?

 Želi li svaki čovjek vladati nekim ili nečim i je li borba za prevlast u svima nama? Ako nas se stavi u neprirodnu, nekontroliranu,  anarhističku situaciju, u drugačiji okvir, hoće li u nama prevladati dobro ili zlo? Kakav je mentalitet grupe, a kakav pojedinca?

Priča je neobična. Grupa engleskih dječaka preživi pad aviona kojim ih evakuiraju (izbio je nuklearni rat), ali zrakoplov doživi nesreću i padne na daleki, tropski i nenastanjen otok. Nakon pada aviona dječaci se, još odjeveni u školske uniforme, nađu na pustom otoku bez ijedne odrasle osobe i moraju se sami brinuti o sebi, organizirati sklonište u kojem će spavati, naći vodu, hranu, ali i odabrati vođe. Iako su to dobro obrazovani dječaci iz dobrih obitelji, postaju beskrupulozni, divlji, okrutni a ne prezaju ni od ubojstva ne bi li “oni gore” zadržali vlast.

Roman je mračan ali i zarazan. TIME je 2005. proglasio “Gospodara muha” jednom od stotinu najbolje napisanih knjiga ikad na engleskom jeziku. Utjecaj te knjige je velik i nakon 70 godina  i često se spominje u popularnoj kulturi te smo slobodno reći da je zaista  literarni fenomen. Od naslova nam je jasno da je nekakav strašan lom u pitanju, a kad uronimo u knjigu počinjemo shvaćati o kakvom se lomu radi.

“ Htio je reći da drugi nisu kakvima ih čovjek smatra.“

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.