Libar

Izvan igre

IZVAN IGRE
Drama, Sport
Warner Bros
Pictures Bron Creative
SAD
IMDb: 6.7

Kreirao: Brad Ingelsby
Glumci: Ben Affleck, Al Madrigal, Michaela Watkins, Janina Gavankar …
Producenti: Gordon Gray, Jennifer Todd, Ravi Mehta …
Redatelj: Gavin OˈConnor
Trajanje: 108’ Godina: 2020

Prva redateljsko-glumačka suradnja Gavina O’Connora i Bena Afflecka je bila film “Računovođa” koji se pokazao jednim od najugodnijih iznenađenja 2016. godine. Priča o autističnom mafijaškom računovođi koji jednako dobro barata olovkom i oružjem je dobila brojne pozitivne ocjene mnogih filmofila. Očito su O’Connor (redatelj) i Affleck (glumac) na snimanju “Računovođe” ostvarili suradnju na obostranu korist, pa nastavak gledamo realizacijom filma “Izvan igre” koji nema nikakve dodirne točke s “Računovođom”, barem što se radnje tiče.

Glavni protagonist priče je Jack Cunningham, građevinar u četrdesetim godinama života koji živi s osvrtom u prošlost. Cunningham je srednjoškolska košarkaška zvijezda koji svoj potencijal nije realizirao. Alkoholizam ga je pojeo, a taj je prevladao nakon obiteljske tragedije i raspada braka,a još ranije nikada realizirane košarkaške karijere. Nakon jednog radnog dana rutinu prekida poziv iz škole gdje je Cunningham nekoć bio košarkaška zvijezda. Bivši trener košarkaške momčadi se povukao uslijed lošeg zdravstvenog stanja i Cunnigham je postao želja školskog vodstvaJack prihvaća novi izazov- standardno u američkim sportskim pričama- gubitničku momčad pretvoriti u karakternu, pobjedničku ekipu – momčad budućnosti!

Životna borba s traumama iz prošlosti je u slučaju filma “Izvan igre” jako uvjerljiva i daje mu dodatnu dimenziju. Glavni glumac se borio s ovisnosti o alkoholu, imao nekoliko pokušaja odvikavanja u privatnom životu, što je doprinijelo kvaliteti izvedbe. Affleckova motiviranost i poistovjećivanje s glavnim likom filma rezultirala je glumčevim najboljim izdanjem u karijeri. Affleck je uvjerljiv u većini scena filma – bijes, alkoholiziranost, tuga, nostalgija, razočaranje …. raspoloženja su i “stanja” u kojima gledamo glavnog glumca.

Iako je Jack središnja figura filma, “Izvan igre” nije samo i isključivo priča o čovjeku koji je “rob svoje prošlosti”. Od trenutka kada Cunningham preuzima momčad gledamo i priču o stvaranju momčadi, iskupljenju, usponima i padovima u životnim borbama. Mladi košarkaši od trenera će učiti kako postati momčad, pobjeđivati i raditi na ostvarivanju zajedničkog cilja. Poruka o isprepletenosti života i košarke izrazita je u zapletu filma kada Jack uzima loptu – lopta (život) je ponovo u Jackovim rukama – ponovo je preuzeo kontrolu nad vlastitim životom. Ovaj put je svjestan da život nije samo uspinjanje, sastoji se od padova, ali život je ponovno dizanje koje treba dočekati spreman s loptom u ruci u najboljoj poziciji za koš!

Najveća negativnost filma je izlizana tematika, predvidljivost i detalji koji su gledateljima uskratili odgovor. Ali sve je u drugi plan gurnula realna priča o životnoj borbi koja ide od ponora, preko iskupljenja do pobjede – životne i košarkaške!

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.