Libar

Važnost prihvaćanja i aktivnoga provođenja Cjelovite kurikularne reforme

Iako je i ova nastavna godina konačno za sve učenike privedena kraju, posao nastavnika nije gotov. Dok svi zamišljaju kako uživamo na svojemu godišnjem odmoru, istina je drukčija – razrednici se bave upisom podataka u e-Maticu, a svi ostali nastavnici još će neko vrijeme sudjelovati na sjednicama, nadgledati provedbu ispita državne mature i prisustvovati podjeli svjedodžbi te, naposljetku, upisu nove generacije prvaša.

Kraj ove godine zapravo označava kraj jedne epohe jer jesen sa sobom donosi određene promjene. Naime, od sljedeće će nastavne godine svi razredi (pridružuju se maturanti) nastavu pratiti prema novome kurikulu, pa će i godinama poznat koncept ispita državne mature doživjeti reformu. Naravno da nije lako biti prijelomna generacija kada je riječ o nečemu što određuje budućnost te da se ni nastavnicima nije lako prilagoditi novinama i biti siguran na tako skliskom terenu, no promjene su u životu nužne kako bismo napredovali jer nema rasta unutar, katkada tako udobne, zone ugode. Najavljena je i još jedna novina, ona zbog koje pogotovo mnogi negoduju iz straha od nepoznatoga – nacionalni ispit koji bi trebao omogućiti, baš kao i već uvedena državna matura, ravnopravnost svih učenika prilikom upisa u prvi razred srednje škole.

Na stranicama Ministarstva znanosti i obrazovanja pojašnjeno je da se pod tim pojmom podrazumijeva standardizirani postupak kojim se provjerava u kojoj su mjeri učenici sposobni koristiti ključna znanja i vještine iz pojedinih nastavnih predmeta, s ciljem praćenja i unapređivanja učinkovitosti rada u školama. Naglašeno je kako oni ne služe ocjenjivanju učenika, već je njihova uloga formativna te služe nastavnicima i učenicima kao informacija o postignuću učenika i ostvarivanju dogovorenih obrazovnih standarda.

Uočljivo je da je ova promjena u skladu sa započetom reformom, onom koja je bila ključna kako bismo napredovali i pratili društvene promjene koje su se u međuvremenu, nesumnjivo, dogodile. Iz osobnoga iskustva mogu posvjedočiti kako je navedena reforma, barem kada je riječ o Hrvatskome jeziku, donijela brojne promjene nabolje – osuvremenila je popis autora i djela, omogućila učenicima da shvate kako kvalitetna, „visoka“ književnost postoji i danas te ih usmjerila na mjesta na kojima ju mogu pronaći, osposobila ih je za stvaranje tekstova koji pripadaju različitim funkcionalnim stilovima te ih je na taj način pripremila za život i pisanje životopisa, molbi, osvrta. Umjetnička strana pritom ne pati jer imaju mnogo više prostora za kreativnost i suživljavanje s likovima iz književnih djela.

Neovisno o predmetu, reforma potiče razvoj kritičkoga mišljenja jer u okviru formativnoga vrednovanja vrednuju jedni druge, ali i sami sebe. Na taj način shvaćaju da je put taj koji ih gradi i tijekom kojega se razvijaju, pa da je samim time i bitniji od „konačne destinacije“, tj. ocjene. Ipak, i ocjenu bolje shvaćaju jer su jasno upoznati s kriterijima vrednovanja, ali i zato što sami uočavaju u kolikoj su mjeri ostvarili prethodno zadane ishode. Svjesni su da imaju prostora i vremena za nadogradnju nakon formativne povratne informacije koja ne ostavlja mjesta do sada ustaljenoj frustraciji ocjenom, već ih usmjerava na to što i kako mijenjati kako bi napredovali, s tim da su sve vrijeme svjesni kako to i mogu.

Ovakav način poučavanja i vrednovanja konačno dobiva zasluženu pozornost i snagu te otvara vrata novom dobu u kojemu učenik nije frustrirani „broj“, već subjekt koji aktivno sudjeluje u procesu vlastitoga napretka o kojemu dobiva povratnu informaciju koja više ne predstavlja obeshrabrujuću kritiku, nego vjetar u leđa koji ga tjera da napreduje i, još važnije, budi u njemu želju da napreduje jer postaje svjestan da ne uči za ocjenu, nego kako bi stekao znanja i vještine koje će ga oplemeniti.  Iz svih navedenih razloga ni nastavnici, ni učenici, ni roditelji ne trebaju strahovati jer sve promjene koje je ova reforma do sada donijela štite učenika i čine da se osjeća ugodnije, važnije i zaštićenije nego ikada ranije.

Stela Alfirević

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.