Libar

Zašto obilježavamo Dan antifašističke borbe

Dan antifašističke borbe je državni praznik u Republici Hrvatskoj koji se obilježava svake godine 22. lipnja. Praznik je spomendan na isti datum 1941. godine, kada se na našim područjima vodio rat kao dio globalnog svjetskog sukoba – Drugi svjetski rat, a u šumi Brezovica kod Siska je osnovan Prvi sisački partizanski pokret. Radilo se o prvoj organiziranoj antifašističkoj postrojbi u tadašnjoj okupiranoj Hrvatskoj, koja se pripremala za oružanu borbu protiv vlasti NDH i međunarodnih čimbenika među kojima su dominirali Hitlerova Njemačka i Mussolinijeva Italija.

Organiziranje Prvog sisačkog partizanskog pokreta koincidira s napadom Njemačke na SSSR – Operacija Barbarossa. Pripadnici odreda su se povukli iz Siska u selo Žabno i šumu Brezovica gdje su organizirali diverzije koje su se izvodile na željeznicama. Odred je imao 77 boraca koje je predvodio Vlado Janić-Capo i Marijan Cvetković, a među njima su bili narodni heroj Nada Dimić, političar Mika Špiljak i kasniji general Janko Bobetko, većinom Hrvati koji su djelovali na hrvatskom području. Kraj rata je dočekalo njih tridesetosam u Federalnoj državi Hrvatskoj kao dijelu FNR Jugoslavije.

U narodnooslobodilačkoj borbi koja se vodila na teritoriju Hrvatske sudjelovalo je oko 500 000 hrvatskih građana svih nacionalnosti i vjera. U postrojbama Narodnooslobodilačke vojske Hrvatske se borilo oko 230 000 boraca, u 52 brigade, 17 divizija i 5 korpusa, što je bila respektabilna vojna snaga koja je na kraju izvojevala pobjedu nad fašističkim i nacističkim protivnicima.

Navedeno je razlog zašto se obilježava Dan antifašističke borbe, koji je ugrađen u Ustav RH kao jedna od temeljnih inačica moderne građanske Hrvatske, zemlje svih njenih građanski i građana. Stoga se svake godine u šumi Brezovica odaje počast hrvatskim antifašistima koji su u Drugom svjetskom ratu položili živote u borbi za slobodu, kao što je tako uostalom u svim državama civilizirane Europe i Svijeta.

Antonio Gašperov

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.