Libar

Školski praznici

Sviraaaaaj kraaaaaj! Napokon smo i ovu neobičnu školsku godinu ostavili za sobom! Knjige, bilježnice, pernice i torbe sada spremamo na neko manje vidljivo mjesto i mijenjamo ih kupaćim kostimima te ručnicima za plažu. Tako mi je drago da mogu ljetu zaželjeti dobrodošlicu!

Ispred nas su dva mjeseca zabave, dobrih provoda, slane kose i tamnog tena. Neki će raditi, a neki su si ipak dozvolili ljetni odmor u punom smislu. Ova prva polovica, vrijedne mlade ruke, nastoje uskladiti smjene na poslu kako bi mogli biti dio noćnih izlazaka. Zato su najtraženiji poslovi prodavač sladoleda, konobar/ica ili radnik u šanku, djelatnik neke agencije i slično. Mišljenja sam da je optimalno vrijeme za prvi posao kraj drugog razreda srednje škole (na temelju osobnog iskustva). Nije loše zaraditi svoju kunu i uštedjeti ponešto za „crne dane“.  Posao nas uči odgovornosti, samostalnosti i kolegijalnosti. Ljeto kao da sa sobom donese i nalet energije pa, za razliku od školskih obveza koje su neuskladive, savršeno znamo kako spojiti radno vrijeme i vrijeme za izlaske. O vjerujte, u ovo ludo doba godine sve se stigne.

Mislim da nema tko ne voli ljeto. Što može zamijeniti miris mora na tamnoj koži i zvuk cvrčka koji redovito krene s prvim višim temperaturama? Realno gledano, mnogi ostaju doma pod klimom, igrajući video-igrice i gušeći se u brzoj hrani. Ima i onih koji spavaju do podne, ali u njihovu obranu to je zato što zatvore oči kasno, a to je, pak, vjerojatno posljedica noćnih izlazaka. Ima i onih malo organiziranijih umova koji će pročitati i pokoju knjigu ili posložiti onaj nered u sobi koji se gomilao tijekom cijele godine. Sretni su pustolovci koji otputuju u neke druge krajeve istražujući europske i svjetske gradove. Čak i u post-covid vremena, došli su nam dobro pripremljeni i pregledani turisti u kojima naši sezonci traže spas.

Ah, kako je lijepo misliti o ljetu. Kao da odmah osjetim miris zrelog voća i na pamet mi padnu sva ona lagana ljetna povrtna jela. A tek sladoled! Bez njega jednostavno nema ljeta u punom smislu!

Ako nađete nekoga tko ne voli ovo godišnje doba, upitajte ga kako može ne obožavati lijepe večeri kada je nebo prepuno zvijezda? Spavanje na terasi pod hladom dok cvrčak pjeva uspavanku? Koktele u omiljenom kafiću dok veseli stranci pokušavaju uhvatiti ritam?
Zar nije slatko kad upoznaš nekog stranca i saznaš da on za dva dana odlazi iz grada? To su te slatke ljetne avanture i tko kaže da se ljeti ne stvaraju najbolje uspomene, laže!

S mislima o kavi uz more, radosna srca  vam želim reći da još jedno ludo ljeto može početi!!!

Laura Renić

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.