Libar

Čovjek, pravila, cvijet, maslina

Svoja životna iskustva nastojao sam prenijeti glazbom, riječima i tekstom. Koliko uspješno ili ne, pokazat će neskromno i apstraktno rečeno: vrijeme. A što je vrijeme ? „Šaka suza, vrića smija“.

Nadopunit ću majstore … “i kolotur ožiljaka“.

Prečesto sam u životu igrao na prvu. Mislio da je život cvijeće. Kao i svaki običan čovjek, ali što je danas obično? Nema pravila. Obično je postalo neobično, nepravda je postala pravda…

Običan čovjek, ukoliko je imalo paranoičan, ovom sumnjivom svijetu s vremenom postaje balast. Ako je poznati umjetnik, onda je upotrebljiv materijal. To su nepisana pravila.

U mojoj osebujnoj igri na prvu, svidjela mi se suradnja s Marinom Tomašević. Marina je umjetnica, a što možda ne znaju mnogi, i slikarica. Čekajući Marinin odgovor na prijedlog suradnje, nisam ga čekao kao učenici ljetne  praznike. Kao što sam desetljećima čekao neke „zvijezde“.

Tako je nastala i naša prva, ali ne i zadnja suradnja, prezentirana na Splitskome festivalu.

Francuski autor Daniel Pennac u knjizi  „Od korica do korica“ navodi deset pravila čitatelja, dodao bih i slušatelja.

Nikada ne pišem, niti skladam „za prvo slušanje“. Ili čitanje.

Manje je poznato da sam ekonomist.

Vrlo dobro sam pismeno poslovno komunicirao s poslovnim partnerima … sve dok to, sa strane mojeg bivšeg poslodavca, nije prepoznato kao polupismenost. Njima na dušu. Čovjek i pravila.

Dakle, četvrto pravilo po g. Pennac-u je pravo na ponovno čitanje. Pogotovo za one koji prvo čitanje nisu shvatili jer uvijek treba čitati i između redova.

Spomenuti ću za kraj jednu telefonsku anegdotu, mada je ova kolumna neanegdotirana.

Nazvao me Arsen. “Slušaj mali Juraga, ima na Pujankama jedna mala, koja bi dobro otpjevala ovu tvoju pismu“. I to je bilo sve od našeg razgovora.

Dostatno, jezgrovito i pravo uma.

U zaglavlju ove kolumne je postavljeno jedno pismo, iz 1989. godine.

Ono je na prvo čitanje.

Gorka je maslina, posli cvita bilog.

Davor Juraga

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.