Libar

Danas je međunarodni dan protiv zloupotrebe droga!

Što je zajedničko pjesmama Lucy in the Sky with Diamonds (The Beatles), Comfortably Numb (Pink Floyd) i Purple Haze (Jimi Hendrix)? Sve one govore, implicitno ili eksplicitno, o drogama i opojnim sredstvima. Što je droga? Zasigurno ste čuli onu: sve može biti droga, bitna je količina. Iako u tome ima istine, razlikujemo droge, odnosno opojna sredstva koja, iako izazivaju ovisnost u malim količinama ne nanose značajnu štetu organizmu, poput kofeina u kavi ili alkohola koji konzumiramo pijući čašu vina ili pive uz ručak. Osim kofeina i alkohola u opojne droge (opojna sredstva) ubrajaju se još: nikotin, heroin, kokain, LSD, kanabis, opijum, amfetamini i brojni drugi. Sva navedena sredstva izazivaju ovisnost, a nakon ponavljane upotrebe mogu izazvati naviku i nesavladivu potrebu za daljnjim uzimanjem, kao i nesavladivu želju za povećanjem doza. Iako droge koriste sve dobne skupine, eksperimentiranje s istima započinje uglavnom u srednjoj (14-17 godina) i kasnoj adolescenciji (18-21 godina).

Adolescenti započinju s konzumacijom droga iz različitih razloga. Adolescencija je razdoblje traženje sebe, otkrivanja svog identiteta. Mladi svoj identitet otkrivaju i formiraju u okviru grupe vršnjaka pa tako ukoliko njihovo društvo konzumira određene droge i opojna sredstva vjerojatnije je da će i oni prihvatiti takvo ponašanje i početi ga prakticirati. S obzirom da su u toj dobi vršnjaci najbitnije bližnje osobe,  pojedinac prihvaća obrasce ponašanja svoje skupine zbog bojazni od odbacivanja. Konzumacijom različitih opijata adolescenti žele pokazati da su i oni dio svijeta odraslih jer se konzumacija alkohola i duhana veže uz odraslu dob. Dio ih poseže za drogama i opojnim sredstvima iz znatiželje i dosade, a dio kako bi pobjegao od svakodnevnih problema, bilo osobnih, obiteljskih ili akademskih. Upravo iz tih razloga, srednjoškolci i studenti uglavnom se okreću  cigaretama, alkoholu, a dio i marihuani. Prema istraživanju Unković i Majdak (2010) o učestalosti zloporabe droga među splitskim srednjoškolcima, trećina ispitanika, njih 66 od 196 je barem jednom u životu konzumiralo neki oblik psihoaktivne tvari. Najčešće konzumirani su bili kanabinoidi (marihuana i hašiši), znatno manje ectasy i LSD, a još rjeđe amfetamini i kokain. Što se studenata tiče, moja saznanja su da je situacija slična. Većina studenata probala je marihuanu, iako je broj onih koji je učestalo uzimaju znatno manji, dok s ostalim drogama velika većina studenata nije imala iskustva. Što se alkohola i cigareta tiče, oni se učestalo konzumiraju, a mnogi studenti spadaju u skupinu vikend-konzumenata.

Ono što smatram ključnim u prevenciji konzumacije droga i opojnih sredstava je edukacija mladih o štetnostima konzumacije, ali ne isključivo kroz teoriju nego kroz osobne primjere, iskustva ovisnika, kako onih koji su se uspješno izliječili tako i onih koji to, nažalost, nisu uspjeli. U tome vrlo bitnu ulogu imaju nastavnici, pedagozi i psiholozi, kao stručnjaci koji su svakodnevno s mladima i poznaju psihosocijalnu strukturu mladih te rizične i zaštitne čimbenike koji na njih utječu. Osim toga, bitno je i obiteljsko okruženje. Adolescenti koji odrastaju u obiteljima koje pokazuju toplinu i razumijevanje te u kojima vladaju skladni odnosi rjeđe se odlučuju na konzumaciju droga i opojnih sredstava. Kvalitetno strukturirano slobodno vrijeme također povoljno djeluje na nekonzumaciju droga. Mladi koji se bave sportom, čiji prijatelji ne konzumiraju droge i opojna sredstva manje i sami posežu za drogama. Stoga je bitno mlade osvještavati o uspostavljanju i održavanju zdravih odnosa, kako bi sami lakše prepoznali pozitivne i negativne utjecaje ljudi kojima su svakodnevno okruženi. Iako je utopija zamišljati društvo u potpunosti lišeno svih droga i opojnih sredstava, nije utopija smanjenje konzumacije istih, a na tom putu je potrebno zajedničko zalaganje cjelokupnog društva, i odraslih i mladih.

Nikolina Jakšić

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.