Libar

Bonton u školama

Bonton (franc. dobar ton, ispravno ponašanje) je skup pravila o uglađenu ponašanju u društvu koji u različitim inačicama i s različitim uputama postoji već stoljećima. Zahvaljujući njegovoj (ne)prisutnosti već pri prvome susretu mnogo se toga može saznati o osobi.

Kao odgojno-obrazovna ustanova, škola bi trebala zahtijevati od učenika pridržavanje određenih, barem osnovnih obrazaca lijepoga ponašanja te poticati na ustaljivanje i njegovanje istih. Učenike bi povremeno, u situacijama kada sami na to zaborave, trebalo upozoriti na zapostavljene manire.

U praksi sam se susretala s raznim manje ili više lošim obrascima ponašanja učenika nakon kojih je izostala očekivana reakcija. Primjerice, događalo se da se učenici ne ispričaju, ili čak i ne pozdrave nakon što zakasne na sat, i to mnogo češće nego što bih očekivala. U takvim bi situacijama učenike trebalo upozoriti na to da kašnjenje samo po sebi podrazumijeva nepoštovanje nečijega vremena, što u najmanju ruku zahtijeva ispriku i svijest o vlastitoj pogrešci. Ono što malo više iznenađuje jest činjenica da neki učenici sarkastično i gotovo ljutito odgovaraju nakon što ih se uhvati i zaustavi u prepisivanju, a svijest o tome da su oni tada u krivu i da bi trebali osjećati sram trebala bi biti izraženija nego u prethodnome slučaju. Svijest o dobrome i lošemu trebala bi biti pobuđena još u predškolskoj dobi, što nas sve zajedno može navesti na to da se zapitamo kada smo prestali tražiti i uopće trebati ispriku za vlastita nekorektna ponašanja.  Ipak, jedan od najhrabrijih učeničkih pokušaja koji nije u skladu s bontonom bio je onaj jedenja užine za vrijeme nastave, i to bez namjere učenika da se prikrije. Takvo što navelo me na promišljanje o tome koliko uopće poštujemo jedni druge dok govorimo. Učenici često tipkaju na mobitel za vrijeme maloga odmora dok im se netko iz razreda obraća, što je poražavajuće jer uopće ne slušamo one koji su prisutni niti imamo osjećaj odgovornosti za to da saslušamo drugu osobu dok se trudi nešto objasniti.

Posebna je kategorija odijevanje, tj. poruka koju ono šalje. Tijekom cijele godine izazov je pripijena i kožnata odjeća, a u ljetno vrijeme pridružuju se kratke hlače i neprimjerene haljine. Odijevanje za školu svojevrsna je priprema za odijevanje u poslovne svrhe, pa je veoma važno na vrijeme usvojiti neka pravila kako bi izbjegli neugodne situacije u godinama u kojima bi ih komentari mogli ozbiljno uvrijediti i (nepravedno) dovesti u pitanje njihovu stručnost.

Naposljetku moram spomenuti ono što mi jako smeta, a to je sve češća upotreba slenga i razgovornoga stila u razgovoru s nastavnicima, pritom ne izuzimajući razgovor na nastavi Hrvatskoga jezika. U potpunosti se izgubila svijest o tome da je standardni jezik sredstvo javne komunikacije te da bi se njega trebalo uvježbavati na nastavi Hrvatskoga jezika i njime se koristiti za vrijeme nastave svih predmeta.

I nastavnici i razrednici imaju već dosta posla – održati svaki dan kvalitetnu i zanimljivu nastavu, pripremati novu, pohvatati konce svih sitnih svakodnevnih posebnosti (Ana iz 2.d danas treba održati prezentaciju jer je prošli sat bila bolesna, u 2.f dvoje nije pisalo ispit, u 3.e nisam najavila lektiru, a u 3.f jesam još prekjučer…), osluškivati situaciju u razredu pa sukladno tomu prilagoditi tempo nastavnoga sata, uočiti kada netko zbilja vapi za pomoći, a ne zna komu se i kada obratiti… Uza sve to, katkada je lakše oglušiti se na manjak kulture iskazan u određenome trenutku, ali baš tada trebalo bi zastati i razlučiti – je li gore da kasnim pola lekcije s gradivom ili da oni nikada i ne osvijeste da je bitno znati se primjereno ponašati te da ih njihovo ponašanje izdvaja i gradi o njima neželjenu sliku koje možda u ovim godinama nisu ni svjesni? Svako današnje ulaganje u djecu ulaganje je u sutrašnjicu našega društva, a lijepo ponašanje svakako je nešto što se putem, dok trčećim korakom grabimo prema budućnosti, ne bi smjelo ispustiti.

Stela Alfirević

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.