Libar

Priča o najkontroverznijem golu u povijesti kao uvod u derbi osmine finala

Ne znam kako vi, dragi čitatelji, odgovorite kada vas netko pita koje je najveće rivalstvo u reprezentativnom nogometu, ali za potpisnika ovih redaka nema nikakve dileme. Nije to dvoboj Argentine i Brazila, Argentine i Engleske, Srbije i Hrvatske ili bilo koji drugi dvoboj koji vam pada na pamet zbog davnih ratova. Najveći rivalitet, po mom skromnom mišljenju, jest derbi ovogodišnje osmine finala Europskog prvenstva. Engleske i Njemačke.

Pa, iako su Njemačka i Engleska u ratovima bili na suprotnim stranama nekoliko puta, njihovo rivalstvo zapravo i nema veze s ratom. Htio sam vas pitati sjećate li se odakle datira njihovo rivalstvo. Naravno da se ne sjećate, ali čuli ste tu priču milijun puta. Ipak, nije na odmet da je još jednom ispričamo.

Bila je 1966. godina, 30. srpnja, a na starom Wembleyju pred 96.624 gledatelja natiskana kao sardine u limenci finale Svjetskog prvenstva igrali su Engleska i Zapadna Njemačka. Nogomet se vratio u svoju kolijevku, a očekivanja engleskih navijača bila su velika. Ništa osim titule svjetskih prvaka nije dolazilo u obzir. No, uvijek je lakše reći nego učiniti, čemu će se Englezi najbolje osvjedočiti u idućih 55 godina, ali to je tema za neki drugi tekst. Kada budemo pisali o najvećim nogometnim luzerima, sjetit ćemo se ispričati vam priču o njima. A sada se vratimo u 1966. godinu.

Da su mogli birati mrskijeg i težeg protivnika u finalu Mundiala, Englezi ga ne bi mogli pronaći. Rane iz Drugog svjetskog rata još nisu zacijelile ni na jednoj strani, a premoć je trebalo pokazati i na zelenom travnjaku. A tu su, ruku na srce, Nijemci bili kudikamo uspješniji.

I kako to obično biva, Zapadna Njemačka je povela u 12. minuti pogotkom Hallera. Ipak, odgovor Gordog Albiona nismo morali dugo čekati. Geoffrey Hurst u 18. je minuti poravnao i u ekstazu doveo milijune gledatelja diljem Engleske. Bila je to tvrda, oštra utakmica, pravi rat na terenu takoreći. Mreže su dugo mirovale, a onda je Martin Peters u 78. minuti u trans bacio domaćine zabivši za 2:1. Činilo se da se ‘nogomet vratio kući’, ali Nijemci, poznate mačke s devet života vraćaju se u igru u 89. minuti kada pogađa Wolfgang Weber. Wembley je utišan jednim potezom, a psihološka prednost u trenutku je prešla na stranu Njemačke. Malo tko je vjerovao da Englezi imaju ikakvu šansu u produžecima.

I da, gledajući utakmicu s odmakom od 55 godina, vjerojatno bi je i izgubili da nije bilo najkontroverznijeg gola u povijesti nogometa. Strijelac prvog pogotka za Englesku Hurst odapeo je jednu bombu izvan kaznenog prostora, lopta se od grede odbila iza leđa Tilkowskog i… ušla u gol. Tako je rekao Tofiq Bahramov, pomoćni sudac iz Svojetskog Saveza, Azerbajdžanac rodom. Nikada prije i nikada kasnije nije pao pogodak toliko važan, a da ne znamo je li zaista bio. Ni nakon što sam snimku pregledao stotinu puta još uvijek ni sam ne znam je li prešla crtu. Mislim da nije. Ali Bahramov, čovjek po kojem se danas zove nacionalni stadion u Azerbajdžanu odlučio je da je i Engleska je od 101. minute ponovno vodila.

Napali su Nijemci svim snagama, ali povratka nije bilo. Na kraju je ponovno Hurst zatresao mrežu u 120. minuti i tako do danas ostao heroj nacije i jedini igrač koji je tri puta pogađao mrežu protivnika u finalu.

Od toga dana traje najveće rivalstvo u povijesti nogometa. Iako je Njemačka od tada mnogo uspješnija jer je osvojila tri naslova svjetskih prvaka i tri puta se okitila krunom europskih, a Engleska je i dalje na tom jednom trofeju, ovo je i jednima i drugima poseban dan. Nijemcima jer žele Engleze svaki puta poniziti i vratiti im za tu, kako je oni zovu, ‘najveću krađu u povijesti’, a Englezima zato što… Pa zato što jednostavno ne vole Nijemci i žele napokon prestati biti gubitnici.

A mi se samo možemo nadati da ćemo večeras od 18 sati na novom Wembleyju gledati barem približno uzbudljivu utakmicu kao što je bila te 1966. I ne moramo brinuti da će sudac nekog zakinuti. Goal line tehnologija i VAR neće dopustiti nešto takvo. Pa kada je tako – neka pobijedi bolji.

Luka Poropat

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.