Libar

Književne preporuke za ljeto – poslastice pod klimom ili na plaži

Razlika između onoga kakvi ste danas i kakvi ćete biti za pet godina ovisit će o kvaliteti knjiga koje ćete pročitati.

Jim Rohn

Najveći je dar strast za čitanjem. Jeftin je, tješi, uzbuđuje, odvraća, daje znanje svijeta i široko iskustvo. Moralno je prosvjetljenje.

Elizabeth Hardwick

Slijedi lista knjiga koja će vam onemogućiti da se ovo ljeto koristite tipičnim opravdanjem da ne možete pronaći knjigu koja vam odgovara ili da su sve na koje naiđete dosadne.

DANIEL SILVA: ENGLESKINJA; MOSKOVSKA PRAVILA; AFERA REMBRANDT; PREBJEG; IZGUBLJENI CARAVAGGIO

Koji god od ovih romana da uzmete u ruke, nećete pogriješiti. Riječ je o svega nekoliko naslova iz ciklusa špijunsko-kriminalističkih romana s Gabrielom Allonom, pripadnikom izraelske obavještajne službe i restauratorom umjetničkih djela, u glavnoj ulozi. Dublji i promišljeniji od uobičajenih špijunskih filmova poput Jamesa Bonda, a opet pitak i napet, roman nudi sve: emocionalni aspekt; putovanje po čitavoj Europi, od irskih klifova preko Pariza i Korzike do Bejruta; gomilu novih informacija o povijesti, politici, umjetnosti, jezicima, drugim kulturama poput sirijske ili talijanske, pa čak i financijama. Daniel Silva nudi nesvakidašnji i svježi pristup već odavno apsolviranoj temi obavještajnih službi.

E. FERRANTE: GENIJALNA PRIJATELJICA

Ono što se meni osobno najviše sviđa kod popularno zvane napuljske tetralogije „Genijalna prijateljica“ nije priča o mučnom povuci-potegni prijateljstvu dviju djevojčica i zatim žena ili brutalni prikaz napuljskih ulica i rajona, kao kod većine ljudi, već autoričin stil pisanja koji detaljno crta svako osjetilo i osjećaj. Iako sam glavnim junakinjama u više navrata htjela opaliti šamar, Lenuccii zbog patetike, Lili zbog bezobzirnosti, talijanski duh koji zrači iz redaka i slikoviti prikazi Napulja i pojedinačnih sudbina koji u glavi usijecaju teško zaboravljive prizore čine fini majstorski beletristički celofan u koji je upakiran ovaj roman za ljetno čitanje.

NATALIE HAYNES: TISUĆU LAĐA

Rekonstrukcija događaja prije, za vrijeme i nakon Trojanskog rata iz dosad nepoznate perspektive žena koje su njime bile obilježene (Kreuza, Ifigenija, Penelopa…) može zvučati na dva načina: kao šund povijesni roman o već prožvakanom slavnom ratu ili kao pretenciozno feminističko djelo. Natalie Haynes i jedno i drugo od prvog poglavlja odlučno demantira: u maniri i kreativnosti glumice koja mora od dostupne građe stvoriti svoj vlastiti svijet i ono što je u pozadini kako bi se što bolje suživjela sa svojim likom, makar on imao i jednu jedinu repliku, nudi nam sliku izvan suhoparnih redaka Ilijade i Odiseje, moguću i tešku sliku o sporednim likovima na pozornici povijesti. Odjednom shvatite da su junaci velikih mitova i priča ipak bili samo ljudi posve slični nama.

JOSTEIN GAARDER: SOFIJIN SVIJET

Budimo realni, nikome nije do škole tijekom ljeta. Ipak, odlučite li se za ovaj roman, čitavo srednjoškolsko gradivo filozofije i književnosti moglo bi vam biti puno jasnije i zanimljivije od pukog štrebanja. Iako je podnaslov knjige „Roman o povijesti filozofije“, nije riječ samo o toj znanstvenoj disciplini: razdoblje po razdoblje, od Biblije do 20. stoljeća, parabolama i metaforama, ali i čistim činjenicama, profesor Alberto Knox mladu Sofiju Amundsen podučava svjetonazoru i razmišljanjima svake pojedine ere u zapadnoj civilizaciji, prikazujući povijest ne samo filozofije, već i čitavog europskog kulturnog kruga, ističući uzroke i posljedice koji nam mogu pomoći da shvatimo i likovnu i glazbenu umjetnost i književnost. Pravi udžbenik zaogrnut malom metafizičkom radnjom koja propituje percepciju bio je najprodavanija knjiga 1995. godine.

Ako biste sa mnom voljeli podijeliti svoje dojmove o preporučenim knjigama, slobodno mi se obratite na e-mail adresi: kikinovac2@gmail.com.

Petra Koceić-Bilan

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.