Libar

Bad Education

BAD EDUCATION
Biography, Crime, Comedy
HBO Films
Warner Bros
SAD
IMDb: 7.1

Kreirao: Mike Makowsky
Glumci: Hugh Jackman, Allison Janney, Geraldine Viswanathan, Alex Wolff, Rafael Casal…
Producenti: Fred Berger, Mike Makowsky, Oren Moverman…
Redatelj: Cory Finley
Trajanje: 108’
Godina: 2019

Novi film iz HBO radionice donosi istinitu priču o Franku Tassone (Hugh Jackman), nadzorniku škole na Long Islandu zaslužnom za donošenje odluka u školskom okrugu Roslyn. Nadzornik i njegov odbor, odnosno najuži tim kojeg čine Big Bob Spicer (Ray Romano) i Pam Gluckin (Allison Janney) su podignuli navedeni okrug do četvrtog mjesta po kvaliteti u državi. Kako to obično biva, u sjeni se sakrila mreža financijskih pronevjera koju će razotkriti novinarka u školskim novinama Rachel Bhargava (Geraldine Viswanathan). A drugi trag se razotkrio zbog učestalog naručivanja građevinskog materijala.

Okrug Roslyn je skromno i mirno mjesto koje puno ulaže u odgoj i obrazovanje djeteta. Međuljudski odnosi između školskih djelatnika su na visokoj razini. Svi profesionalno obavljaju svoje zadatke, uz veliku dozu povjerenja jer se radi o kolegama koji se jako dobro poznaju. Odnosi su više prijateljski nego poslovni. U oko upada činjenica da se prema svakom djetetu pristupa s velikom količinom individulanosti. I onda se pojavljuje učenica trećeg razreda srednje škole koja postupno skuplja materijale o nepravilnostima koji će zahvaljujući njoj ugledati svjetlo dana. S druge strane će uhodana kupovina za privatne potrebe raskrinkati odnose između kolega. Redatelj filma Cory Finley izvrsno je snimio raspad naoko savršenog sustava. Okrug Roslyn se prema školstvu odnosi kao poslodavac u korporativnom menadžmentu. Najvažnije su brojke, školstvo je vrijedno koliko i uspjeh najlošijeg učenika. Bez uspjeha učenika nema proračuna, bez proračuna nema ugleda … Radi se o kolotečini u koju nitko ne želi upasti.

Hugh Jackman u ulozi Franka Tassonea je čovjek koji teži savršenstvu i održavanju uvjerljive slike prema društvu pod svaku cijenu. Tassone je simpatičan i karizmatičan lik do trenutka u kojem ga se stjera u kut. Tada je ranjen i postaje opasan, počinje obrambeno djelovati u zaštitu svoje pozicije. Desna ruka mu je dugogodišnja suradnica Pam Gluckin (Allison Janney). Pam je profil osobe kojoj se brzo svidio lagodan način života koji joj je pružio rad u školstvu.  Navedeni dvojac čini okosnicu filma gledano glumački i scenaristički. Ljepota ovog uratka leži i u tome što se film scenaristički nije iscrpio samo na ovo dvoje likova. Gotovo svakom članu odbora dan je prostor i trenutak u kojima shvaćamo njihove postupke, njihovo kako i zašto. Počevši od lika Ray Romana, urednika školskih novina pa primjerice sve do obiteljske, situacije školske novinarke koja je nehotice krenula u borbu sa svojim „nadležnima“.

Svi članovi odbora pravdaju poteze i stavljaju u kontekst  činjenja za dobrobit zajednice. Slijedi zataškavanje kako društvo nebi izgubilo vjeru u školski sustav, i sve što rade je za veće dobro. Duboko su zaglibili u paralelni svijet od kojega je nemoguće napraviti otklon jer se radi o pronevjerenih jedanaest milijuna dolara poreznih obveznika. U konačnici, oni koji su trebali biti stupovi društva, pokazali su se nositeljima “koruptivne hobotnice”!

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.