Libar

Odgoj i obrazovanje na godišnjem odmoru

Uvriježeno je mišljenje da su učenje i zabava pojmovi koji se međusobno isključuju, a ljeto je doba koje ne podnosi brigu i obveze. Ipak, moderna je metodika „sprijateljila“ njihova značenja. I ovoga će ljeta učenici imati priliku „ubiti“ ljetnu dosadu izazvanu viškom slobodnoga vremena upravo razvijajući ili usavršavajući neku od korisnih vještina, a ja bih izdvojila nekoliko prijedloga za koje smatram da bi mogli istovremeno opustiti i oplemeniti.

Prvi prijedlog vezan je za područje likovne kulture. Poznato je da crtanje, slikanje, oblikovanje, grafika i dizajn oslobađaju i opuštaju, pa bih istaknula mogućnost pohađanja tečaja slikanja ili izrade rukotvorina. Ako želite biti na moru, ali i stvarati, predložila bih virtualni tečaj, a ako ste željni novih poznanstava, svakako je dobra prilika pohađanje tečaja uživo.  Ako ste od onih koji se teško odlučuju upisati tečaj osjećajući pritom pritisak i obvezu zbog kontinuiteta koji on podrazumijeva, uvijek se možete sami, uz pomoć interneta ili vlastite mašte, uhvatiti olovke, kista, kartona ili bilo kojega drugog materijala i stvarati. Proces stvaranja zaokuplja svu vašu pozornost, čini da vrijeme proleti i da se sve eventualne brige lako potisnu i zaborave.  Najbolje je od svega što je rezultat nešto opipljivo što će vas učiniti ponosnima, a možda i poslužiti (na primjer, ako se odlučite za izradu unikatnoga nakita i odjeće ili za oslikavanje šalica).

Drugi je prijedlog vezan za razvoj jezičnih i književno-umjetničkih kompetencija. U današnje vrijeme postoje brojne radionice pričanja priča na kojima imate priliku naučiti kako ispričati dobru priču i javno ju predstaviti, što je odlična prilika za one koji se jednoga dana vide pod svjetlima pozornice. Za one malo povučenije ljubitelje riječi predlažem radionice kreativnoga pisanja – i vi ćete, kao i likovni umjetnici, imati priliku okusiti plodove vlastitoga rada i zaploviti morima samo svojega svijeta.

Treći je prijedlog nešto drukčiji jer podrazumijeva određenu dozu otvorenosti i ekstrovertiranosti, a riječ je o uvijek tako privlačnoj glumi, tj. o pohađanju dramskih radionica. Ako vas privlači taj poziv, a niste sigurni kako biste se u njemu snašli, ljeto je odlična prilika za prihvaćanje toga izazova i  rješavanje enigme.

Uvijek je dobar izbor prijava na tečaj fotografije. Fotografije govore puno više od riječi, prenose ljepotu žive emocije, one pred kojom su riječi katkada tako nemoćne. Ljepota je svuda oko nas, tako da možete sami ili s prijateljima otići u prirodu i bilježiti trenutke za koje smatrate da zavređuju vječnost.

Na samome kraju ne mogu pobjeći od vlastite sklonosti prema konceptu književnoga kluba – ima li što bolje od odabira „lektire“ prema vlastitome ukusu i rasprave o svojemu viđenju iste s drugim ljubiteljima književnosti? Učite se iščitavati bitne poruke skrivene u pojedinim slojevima teksta, učite tko ste u odnosu prema onome što tekst i likovi za vas predstavljaju, ali i slušanju drugih te otkrivate ljepotu supostojanja različitih pogleda na iste događaje i postupke. Ne sumnjam da ćete upoznati zanimljive ljude, ali i sebe kakva do sada možda niste imali prilike susresti.

Slobodno vrijeme prilika je da se odmorite od raznoraznih „moranja“, da radite samo ono što vas ispunjava i usrećuje. Ipak, dugo je ljeto pred vama i šteta bi bila ne otkriti nešto novo o sebi i o drugima, a što će vam možda nepovratno promijeniti interese i poglede na svijet, čak i onda kada se vratite svakodnevici.

Stela Alfirević

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.